Meer subsidie mogelijk

'Minister laat kansen liggen in Brussel': Kamer eist steun voor innovatieve bedrijven

28 juni 2022 05:59 Aangepast: 28 juni 2022 08:26

Innovatieve zonne-energiebedrijven in ons land verdienen veel meer steun van de overheid, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. De minister van Economische Zaken moet de Nederlandse bedrijven aanmelden bij de EU. Dan kan zij veel meer subsidie geven, zonder dat dat als staatssteun wordt aangemerkt.

Om minister Adriaansens van van Economische Zaken een zetje te geven, zal de Kamer een motie aannemen die eist dat ze in actie komt. Initiatiefnemer Pim van Strien (VVD) kijkt met verbazing naar de laksheid van het kabinet als het gaat om deze innovatieve industrietak.

"Het gevaar is dat dit soort bedrijven hier wel begint maar daarna vertrekt. Wij willen deze bedrijven, die de boterham en banen van de toekomst brengen, hier ook blijven en groeien. Andere Europese landen maken gretig gebruik van de kansen die de EU-regels bieden. Dat moeten wij ook doen, want anders kapen ze de bedrijven bij ons weg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands stadsautootje op zonne-energie wordt sneller en krijgt deuren

Bouwen in het buitenland

Een voorbeeld van een Nederlands bedrijf dat ons land dreigt te verlaten is autofabrikant Lightyear. Ze bouwen een auto die rijdt op zonne-energie en behoren tot de voorlopers op dit gebied in de wereld.

Onze collega's van Bright mochten eerder een testritje maken in de auto van Lightyear:

De auto van Lightyear is in ons land ontwikkeld, maar de eerste 50 exemplaren worden nu gebouwd in Finland.

Teleurstellend vindt Van Strien, maar dat heeft het kabinet aan zichzelf te danken: "Finland heeft 1,2 miljard geïnvesteerd om Lightyear daar naar toe te halen. Dat geld konden ze vrij maken door gebruik te maken van de Europese regels. Dus is het zaak dat wij dat ook gaan doen."

Strijd nog niet verloren

En volgens het VVD-Kamerlid is het nog niet te laat. Er is nog een mogelijkheid Lightyear terug te halen. "De strijd waar de massa-productie van deze auto zal plaatsvinden, loopt nog. We kunnen ze nog behouden als het kabinet ervoor zorgt dat we in Europa meedoen en iedereen goed samenwerkt."

Deze aanpak is volgens de VVD'er niet alleen goed voor Lightyear maar ook voor andere innovatieve bedrijven. "Onze plannen uitvoeren betekent dat jonge bedrijven hier kunnen beginnen, kunnen doorgroeien, goede financiering kunnen krijgen en dat de overheid ze ook echt ziet."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore