Ga naar de inhoud
'Vreselijk'

Op vakantie, dus Oekraïners het huis uit? 'Ik herken dit beeld totaal niet'

Vluchtelingen uit Oekraïne komen aan in Waddinxveen. Beeld © ANP

Nu we de zomervakantie naderen, zouden gastgezinnen op het punt staan om Oekraïense vluchtelingen naar een opvanglocatie te brengen. Het bericht, gisteren verspreid door landelijke media, wekt verbazing bij gastgezinnen en organisaties. Zij zeggen dit beeld niet te herkennen. "Vreselijk! Alsof je een hond naar een pension brengt!"

Of het klopt of niet, gemeenten bereiden zich voor op een nieuwe toestroom van Oekraïense vluchtelingen uit gastgezinnen, blijkt uit een rondgang van persbureau ANP.

Een van de redenen zou dus zijn dat gastgezinnen de Oekraïners niet in hun huis willen als ze zelf op vakantie gaan. "De kat gaat naar het pension en de Oekraïners gaan naar de opvang, ja, dat is de rauwe werkelijkheid", vat één van de betrokkenen de situatie samen tegenover het persbureau.

'Je merkt dit hier totaal niet'

Maar klopt het beeld? "Ik herken het totaal niet", zegt Maurits Klaver, initiatiefnemer van Druten voor Oekraïners. Klaver zorgde ervoor dat 200 Oekraïners in en rond Druten bij mensen thuis konden worden opgevangen.

"Ik vraag mij af of het een weerspiegeling is van hoe het landelijk gaat. Dit soort signalen heb ik niet gekregen van de 200 mensen die hier wonen. Je merkt dit hier totaal niet."

Gastgezinnen
Lees ook:
Gastgezinnen brengen Oekraïense vluchtelingen naar opvang vanwege vakantie

Misschien, zegt hij, komt het omdat in zijn woonplaats iedereen contact met elkaar houdt. "Gastgezinnen helpen elkaar. We hebben morgen ook een open dag voor 200 tot 300 mensen waarin we voorlichting gaan geven. Bijvoorbeeld over nieuwe schooljaar, dat er dingen gaan veranderen. Er is hier een sociaal vangnet. Misschien is dat in de stad anders." Er zijn wel mensen op vakantie, maar daar zijn gewoon 'goede afspraken' mee gemaakt.

"Vreselijk! Alsof je een hond naar een pension brengt!", reageert een gastouder uit Almere op het bericht dat Oekraïners uit huis worden gezet. "Je hebt toch een band met die mensen op basis van vertrouwen? Als je mensen uit je huis zet, betekent dat dus dat je die mensen niet vertrouwt."

'Ik maak mij er zo kwaad over'

Zelf vangt ze al maanden vier Oekraïners op. "Ik maak mij er zo kwaad over, hoe kun je zo met mensen omgaan? Zo van: ik heb vakantie en nou opsodemieteren. Die mensen hebben al een trauma en dan worden ze er wéér uitgezet. Dan had je ze beter meteen naar de opvang kunnen doen. Als je dat had gedaan, dan hadden ze daaraan kunnen wennen. Nu heb je ze een worst voor gehouden. Zijn ze net gewend geraakt aan het leven in een gezin in een woonhuis. En dan ga je ze weer verplaatsen."

Ook bij de stichting Nederland voor Oekraïne een verbaasde reactie. "Wij hebben deze specifieke verhalen nergens gehoord", zegt initiatiefnemer Alice Ras. Zij zorgde onder andere met haar man, zus en zwager voor honderden opvangplekken. 250 mensen haalden ze zelf op uit Polen. "Wij hebben telkens gezegd: besef wat je doet, want het kan een lang verhaal worden." 

Toch zijn er ook geluiden dat het af en toe niet helemaal lekker loopt. "Soms ontstaat er alsnog een mismatch." Of worden dingen verkeerd begrepen. "Er is natuurlijk behoorlijk was miscommunicatie over geld. Die mensen komen met niks, en dan krijgen ze een toelage. En in plaats van dat ze dan meebetalen aan het huishouden, worden soms dure dingen gekocht of sturen ze het op naar Oekraïne."

Een beetje zwart-wit

Maar, zegt ze ook. Dat zijn enkele verhalen. "Er zijn veel gezinnen die het heel goed doen. Het klinkt wel een beetje zwart-wit dat vakantie een reden is om mensen eruit te zetten. Soms spelen er andere dingen en is het gewoon een handig moment."  

Opvang
Lees ook:
Opvang Oekraïners in gastgezin pakt niet altijd goed uit: 'Je hebt nul privacy'

'Nooit van mijn leven'

De gastouder in Almere moet er niet aan denken om haar gezin de deur te wijzen omdat ze op vakantie moet. "Oh, nooit van mijn leven. Ik denk: het is juist heel handig dat er mensen in mijn huis zitten. Ze kunnen op de honden en katten passen, en de kippen verzorgen. Ik vind: je handelt op basis van vertrouwen."

Het opvangen van Oekraïners ziet Maurits Klaver van Druten voor Oekraïners als een win-winsituatie is. "Het is jammer dat het bericht zo breed werd uitgemeten in de media. Mensen ervaren ook plezier. Ik leer er ook heel veel van. Je gaat dingen relativeren in het leven. Bijvoorbeeld over hoe goed we het hier eigenlijk hebben."

Zie ook: Gevlucht naar Goes: dolblij met eindelijk een eigen plekje

03:25
RTL Nieuws volgt een gastgezin in Goes. Dit is één van de delen uit een serie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore