'Puin vloog door de lucht'

Eén dode (73) en negen gewonden door windhoos Zierikzee

27 juni 2022 19:05 Aangepast: 28 juni 2022 02:24
Eén van de getroffen plekken in Zierikzee. Beeld © ANP

In Zierikzee, Zeeland, is iemand omgekomen nadat een windhoos over de stad heen was geraasd. Negen anderen raakten gewond, meldt de burgemeester van Schouwen-Duiveland, waarvan Zierikzee de grootste plaats is. Het dodelijke slachtoffer is een vrouw van 73.

De veiligheidsregio Zeeland heeft niet meer informatie over hoe de vrouw om het leven is gekomen of hoe de slachtoffers gewond zijn geraakt.

Door de windhoos is een aantal huizen beschadigd. Ruiten zijn kapot, en van ten minste vier huizen in één straat zijn de daken afgewaaid. Op verschillende plekken zijn bewoners aan het puinruimen in hun straten en tuinen. Op sommige plekken zijn bomen omgewaaid of dakpannen van daken gewaaid. Wie in het getroffen gebied woont, mag terugkeren, maar moet wel oppassen voor vallende materialen.

'Vrij groot en krachtig'

De windhoos was vrij groot en krachtig, zegt Marc de Jong, meteoroloog bij Buienradar. Ooggetuigen meldden dat er takken, puin, dakpannen, parasols en tuinmeubels door de lucht vlogen. 

"Zoiets had ik nog nooit eerder gezien", liet een ooggetuige aan RTL Nieuws weten. "De lucht werd ineens helemaal donker en er kwam een soort slurf op ons af."

Op deze beelden is te zien welke schade de windhoos heeft aangericht: 

Meteoroloog De Jong vermoedt dat deze hoos op het water is ontstaan, waardoor het kan zijn dat die is begonnen als een waterhoos. "Boven water krijgt zo'n bui minder weerstand en kan een hoos makkelijker ontstaan."

Zodra ze boven land komen, sterven hozen snel uit. "Maar als dat net aan de kust is, bij een bewoond gebied, dan kan hij alles met zich meenemen wat los zit. De ronddraaiende beweging is namelijk heel sterk. Dus je krijgt wel wat over je heen."

De windhoos trok over Zierikzee heen. De windhoos trok over Zierikzee heen.

Onweersbuien trekken over het zuiden, westen en midden van het land. Het KNMI heeft voor deze regio's code geel uitgeroepen. Ook kan plaatselijk sprake zijn van onweer, hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen er last van hebben, zegt het KNMI.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ineens vlogen er stoelen en parasols door de lucht: windhoos treft Zierikzee

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore