Eén dode

Ineens vlogen er stoelen en parasols door de lucht: windhoos treft Zierikzee

27 juni 2022 14:22 Aangepast: 27 juni 2022 17:11

Over Zierikzee (Zeeland) heeft vanmiddag een grote windhoos geraasd: daken, tuinmeubelen, takken en parasols vlogen de lucht in. Er zijn meerdere gewonden gevallen en één dode, zo melden de Veiligheidsregio Zeeland en regionale media. Ooggetuige Jelle zag de windhoos op zich afkomen. "Het was echt bizar om te zien."

Hij is heus wel wat gewend, hier aan de kust, in zijn woonplaats aan Zierikzee. Maar wat Jelle Koster vandaag zag, was 'vrij bizar'. Een windhoos raasde over zijn tuin en nam alles mee wat loszat

"Ik zag donkere lucht, het waaide flink, dus ik dacht: laat ik alles eens vastzetten in de tuin." Dus Jelle naar buiten toe, tuinkussens binnenhalen, en toen zag hij eens 'een slurf' op zich af komen. "Die zag ik niet aankomen. Ik schrok best. Het ging snel, ik zag allemaal puin in de lucht, afgebroken takken, stoelen, en ik zag zelfs een bank en een parasol. Zo sterk is die wind, dus." 

Uitzicht over de stad 

Ook de prullenbak die in de tuin van Jelle stond vloog de lucht: "Die heeft even mooi overzicht over de stad gehad, en is toen weer met een klap in onze tuin terechtgekomen." Veel meer schade in zijn tuin was er ook niet, maar Jelle hoort van vrienden en familie dat de stad 'best wel in rep en roer is'.

In onderstaande beelden is te zien wat voor schade de windhoos heeft aangericht:

"Het is ook best een grote, sterke windhoos", zegt Marc de Jong, meteoroloog bij Buienradar, als hij zo naar de beelden kijkt die bewoners uit Zierikzee via sociale media deelden. Zo'n windhoos ontstaat alleen tijdens onweersbuien, legt hij uit. "Aan de voorkant van de bui stroomt warme lucht naar boven, en aan de achterkant van die bui komt er koude lucht in, en die stroomt naar beneden toe. Die twee luchtstromen veroorzaken samen een rolling." Daardoor kan een windhoos ontstaan.

Met alle gevolgen van dien. De regionale krant PZC meldt dat er meerdere gewonden zijn gevallen op Schouwen-Duiveland. Bij vier huizen is het dak eraf gewaaid, dat gebeurde in de Calandweg. Op verschillende plekken zijn bewoners aan het puinruimen in hun straten en tuinen. Op sommige plekken zijn bomen omgewaaid of dakpannen van daken gewaaid. Ook melden verschillende bewoners dat hun ruiten zijn gebarsten.

Op het water ontstaan

Meteoroloog De Jong vermoedt dat deze hoos op het water is ontstaan, waardoor het kan zijn dat die is begonnen als een waterhoos. "Boven water krijgt zo'n bui minder weerstand en kan een hoos makkelijker ontstaan." Zodra ze boven land komen, sterven hozen snel uit. "Maar als dat net aan de kust is, bij een bewoond gebied, dan kan hij alles met zich meenemen wat los zit. De ronddraaiende beweging is namelijk heel sterk. Dus je krijgt wel wat over je heen."

Jelle kan het beamen, maar, hij zegt ook: "Ik kon ook nog wel overeind blijven staan. En het was zo voorbij. Dat is best gek: het is nu weer helemaal windstil. Alsof er niets is gebeurd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore