Ga naar de inhoud
Advocaten met vinger voor lippen

Verdachte afpersingszaak Hedel heeft moeite met zwijgen: 'Het jeukt'

Rechtbanktekening van hoofdverdachte Ali G. in de afpersingszaak. Beeld © ANP

Ali G., de hoofdverdachte in de afpersingszaak rond fruitbedrijf De Groot in het Gelderse Hedel, heeft moeite te blijven zwijgen op de eerste zittingsdag van zijn strafproces. Hij heeft met zijn advocaten afgesproken niets te zeggen, maar dat lukt niet altijd 'omdat het jeukt'.

G. (37) staat voor de rechtbank in Arnhem terecht voor afpersing van het fruitbedrijfna de vondst van een grote partij cocaïne in 2019. Daarnaast verdenkt het Openbaar Ministerie hem ervan dat hij diverse mannen heeft aangezet tot het veroorzaken van explosies bij woningen van medewerkers van het fruitbedrijf.

Zelfs vanuit de gevangenis zou hij opdrachten hebben gegeven. In totaal gaat het om 15 aanslagen, waarvan 13 te maken hebben met De Groot. Zijn halfbroer Yassine A. (21) is al veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar als 'adjudant' en 'doorgeefluik' van G.

Hoofdverdachte
Lees ook:
Hoofdverdachte in afpersingszaak fruitbedrijf Hedel krijgt 10 jaar cel

In de aanloop naar zijn zaak heeft de hoofdverdachte al een aantal keer gezegd dat hij uitleg zou komen geven, om te vertellen dat iemand anders de opdrachtgever zou zijn. Maar zijn advocaten adviseren hem te zwijgen, onder meer omdat zijn zaak 'breed wordt uitgemeten in de media' en hem dat 'kwetsbaar' zou maken.

Ze proberen hem met handgebaren tijdens de zitting aan het voorgenomen zwijgrecht te herinneren door een wijsvinger voor de lippen te houden.

Volhouden deed G. dat niet, bijvoorbeeld toen het aan het einde van de ochtend ging over een verijdelde aanslag in de Kapelstraat in Hilversum.

Uitgebreid vertelde G. dat de politie bij hem een Sky Ecc-telefoon in beslag heeft genomen. In versleutelde berichten op zijn account sprak hij onder meer over drugshandel, bekende hij. "Ik waande me onbespied. Ook ik ben een van die domme gasten die erin is getrapt. Ik sprak over drugshandel, De Groot en de Kapelstraat in Hilversum."

'Verhaal uit het niets'

Hoewel de officieren van justitie zeggen dat ze geen weet hebben van die berichten omdat de telefoon leeg was, gelooft G. dat het Openbaar Ministerie al die berichten van het account achter de schermen al heeft opgevraagd om hem ook voor drugshandel te gaan vervolgen.

Het OM reageerde verrast op dit 'verhaal uit het niets'. De zitting is vervolgens onderbroken om de verdediging de kans te geven te overleggen met G.

Bekijk ook: Waarom fruit vaak gebruikt wordt voor cocaïnesmokkel

01:43
Er zijn redenen waarom drugsimporteurs altijd kiezen voor fruit.