'Ziekenhuizen niet gewaarschuwd'

RIVM verwachtte voor corona-uitbraak al dat zorg overbelast zou raken

27 juni 2022 11:17
Foto van 2 april 2020: een ambulancemedewerker bij het Catharina ziekenhuis Beeld © ANP

Experts van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwden al voordat het coronavirus Nederland bereikte, dat ziekenhuizen bij een uitbraak in ons land overbelast zouden raken.

In een 'concept-memo' van 9 februari 2020 die de NOS heeft gepubliceerd, staat dat de zorgcapaciteit 'onvoldoende' was om een uitbraak het hoofd te bieden. De medewerkers schreven destijds dat voor de 'gehele range van schattingen' de zorgvraag 'uitstijgt boven de beschikbare capaciteit'.

'Niet te stoppen'

Zo'n drie weken later, op 27 februari, werd de eerste coronabesmetting in Nederland officieel vastgesteld.

Uit de tekst van de memo valt ook af te lezen dat het niet zou gaan lukken om met bron- en contactonderzoek het virus te stuiten. "Het helpt wel om een uitbraak af te remmen, niet om het te stoppen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De coronabasisregels terug? 'Je ziet en proeft overal de weerstand'

Zonder 'extreme bestrijdingsmaatregelen' schatten de experts, die rekenmodellen analyseerden, in dat het aantal gevallen iedere vijf dagen zou verdubbelen. Dat zou dus ook gelden voor het aantal ernstig zieke patiënten dat ziekenhuiszorg, of beademing nodig zou hebben.

Risico zorgpersoneel

Ook voor het risico dat zorgmedewerkers besmet zouden raken, met afnemende zorgcapaciteit tot gevolg, waarschuwden de medewerkers van RIVM al.

De opstellers van de memo wezen er verder op dat 'een aanzienlijk deel van de besmettingen' al plaatsvindt voor de eerste ziekteverschijnselen. Ook daar zouden ze later gelijk in krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Dissel houdt rekening met serieuze opleving coronavirus in najaar

Naar de notitie werd in februari ook verwezen in het kritische rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) uitbracht over de aanpak van de coronacrisis. De memo werd destijds niet breder verspreid door het ministerie van Volksgezondheid, tot frustratie van medische experts.

Zo zegt Diederik Gommers, destijds voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care onaangenaam verrast te zijn. "Als we dit hadden geweten hadden we een stuk eerder kunnen opschalen, dat zou veel stress hebben gescheeld", is zijn reactie tegenover de NOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore