Nieuwe toestroom

Gastgezinnen brengen Oekraïense vluchtelingen naar opvang vanwege vakantie

26 juni 2022 13:34
Een opvangplek voor Oekraïners in het Groningse Warffum. Beeld © Anjo de Haan | Freelance Fotografie

Gemeenten bereiden zich voor op een nieuwe toestroom van Oekraïense vluchtelingen. Dit keer gaat het om mensen die al in Nederland bij gastgezinnen wonen. Dat blijkt uit een rondgang van persbureau ANP. Een van de redenen is dat gastgezinnen de Oekraïners niet in hun huis willen laten als ze zelf op vakantie gaan.

"De kat gaat naar het pension en de Oekraïners gaan naar de opvang, ja, dat is de rauwe werkelijkheid", vat één van de betrokkenen de situatie samen tegenover het ANP.

Impact niet gerealiseerd

Een woordvoerder van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost zegt dat in die regio ongeveer 800 Oekraïners worden opgevangen bij gastgezinnen. Er wordt rekening mee gehouden dat zij binnenkort naar de officiële opvang moeten. "Nederlanders hebben hun hart en huis opengesteld zonder zich met het hoofd te realiseren welke impact dat heeft."

"De wittebroodsweken zijn voorbij, het is welletjes. Nu krijgen we een stroom doordat mensen zeggen: ik ga op vakantie en ik wil niet dat de Oekraïners alleen in mijn huis zijn. Soms worden de Oekraïners echt gewoon gedropt bij de opvang."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eén op vijf Oekraïners gevlucht sinds begin oorlog, maar velen keren terug

In de regio Midden- en West-Brabant wonen bijna 1200 Oekraïense vluchtelingen bij mensen thuis. Er zijn volgens een woordvoerder al gastgezinnen die vragen of de vluchtelingen in de zomer door de gemeente kunnen worden opgevangen. De woordvoerder kan niet zeggen om hoeveel mensen het gaat, 'maar het speelt wel'. Gemeenten houden geen plekken vrij voor deze groep, maar ze houden de komende weken wel rekening met hun komst.

Meer redenen

Ook in Zuid-Limburg, Utrecht, Kennemerland, Noord-Brabant en Hollands Midden wordt rekening gehouden met vluchtelingen die vanuit gastgezinnen naar de officiële opvang komen.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Hollands Midden zijn er meer mogelijke redenen waarom de vluchtelingen juist nu naar de officiële opvang gaan, zoals dat ruimte niet langer beschikbaar is of er problemen zijn tussen gastfamilie en gasten.

Bekijk ook: Taras (16) uit Oekraïne leert Nederlands: 'Ik kan misschien nooit terug'

Steeds meer Oekraïense kinderen en jongeren vinden een plekje op een school in Nederland. Vooral de speciale schakelklassen vangen veel leerlingen op. We namen een kijkje op de school van Taras.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore