Ga naar de inhoud
In beeld

Koning spreekt dank uit richting de krijgsmacht op Veteranendag

Koning Willem-Alexander tijdens de Nederlandse Veteranendag, links tijdens de fly-over, rechts het defilé. Beeld © ANP

Ongeveer 3500 Nederlandse militairen en veteranen zijn vandaag in het zonnetje gezet in Den Haag op Nationale Veteranendag. Er was speciale aandacht voor de militairen die in Afghanistan hebben gediend, na 20 jaar de langste missie ooit. In een vaandelceremonie werden 18 verschillende eenheden geëerd voor moed, beleidvol en dapper optreden.

De militairen en veteranen liepen mee in de tocht door de binnenstad. Ook was er een fly-past met toestellen van de koninklijke luchtmacht. Het defilé eindigde rond 14.40 uur op het Malieveld.

Koning Willem-Alexander

Achter de dranghekken langs de route stond publiek naar het defilé te kijken. Koning Willem-Alexander wachtte de militairen en veteranen op aan de Kneuterdijk om het defilé af te nemen.

Vaandelopschrift

Voorafgaand aan de tocht kregen achttien krijgsmachteenheden van de koning een vaandelopschrift voor hun inzet in Afghanistan. Dit gebeurde in de ochtenduren op speciaal gebouwde pontons op de Hofvijver.

"Nu de vrede in Europa op het spel staat, realiseren we ons hoe sterk we onze krijgsmacht nodig hebben", zei de koning tegen de veteranen. Volgens hem beseffen we door de situatie in Oekraïne "meer dan in andere jaren" hoe dankbaar we mogen zijn richting de krijgsmacht.

Alain Clark

Vanwege het defilé, dat na een aantal sobere coronajaren weer kon plaatsvinden, waren meerdere straten (deels) afgesloten. De Veteranendag eindigt op het Malieveld met een concert van onder anderen Alain Clark.