Ga naar de inhoud
Illegaal

Geen compensatie voor meeste mensen op zwarte lijst fiscus

Beeld © ANP

De meeste mensen die op de illegale zwarte lijst van de Belastingdienst stonden, hoeven niet te rekenen op een compensatie. Staatssecretaris Marnix van Rij wil voor 220.000 van 270.000 mensen volstaan met excuses, omdat zij geen nadeel hebben ondervonden.

Ook voor de overige 50.000 mensen staat nog niet vast dat ze een financiële compensatie krijgen, voor het feit dat ze onterecht als fraudeur werden gezien. 

Belastingdienst
Lees ook:
Belastingdienst zette mensen op zwarte lijst vanwege uiterlijk of nationaliteit

Alleen voor degenen die als gevolg van hun registratie in dit zogeheten FSV-systeem onterecht zijn afgewezen voor minnelijke schuldsanering, of daar lang op hebben moeten wachten, doet het kabinet al een voorstel tot compensatie. Zij krijgen 500 euro voor ieder halfjaar dat zij hebben moeten wachten op een regeling. Tussen de 5000 en 14.000 mensen komen daarvoor in aanmerking.

'Kost niets'

Het overgrote deel van de FSV-geregistreerden krijgt dus slechts een excuusbrief. "En dat kost niets."

In de FSV, ook wel bekend als de zwarte lijst, verzamelde de dienst allerlei gegevens over belastingplichtigen die fraude hadden gepleegd of daar van verdacht werden door de fiscus. Wie eenmaal op de lijst stond, kon daardoor in grote problemen raken. Genelva was zo iemand. In 2020 deed ze haar verhaal.

'Ik moest stoppen met werken door zwarte lijst Belastingdienst'

03:22
Genelva moest stoppen met werken omdat ze de kinderopvangtoeslag niet kon aanvragen. Terwijl ze zich van geen kwaad bewust is.

Zo kregen slachtoffers van de toeslagenaffaire geen betalingsregeling aangeboden, omdat ze op de zwarte lijst van de Belastingdienst stonden. Daardoor raakten mensen in extreem diepe schulden met alle gevolgen van dien. Ook werden toeslagen pardoes stopgezet als iemand op de lijst werd gezet.

Nationaliteit, gezondheid

In het systeem werden allerlei persoonsgegevens verwerkt, die de Belastingdienst helemaal niet had mogen gebruiken, zoals nationaliteit, gegevens over de gezondheid en gegevens over strafrechtelijk verleden. Daar komt ook nog eens bij dat veel gegevens niet eens bleken te kloppen. De mensen op de lijst wisten van niks, en konden dus ook op geen enkele manier bezwaar maken.

Eerder dit jaar kreeg de Belastingdienst hiervoor al een recordboete van 3,7 miljoen euro van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Belastingdienst
Lees ook:
Belastingdienst gaat iedereen informeren die op geheime zwarte lijst stond