Ga naar de inhoud
'Enorm verontrustend'

VN concludeert: journalist al-Jazeera doodgeschoten door Israëlische militair

Shireen Abu Akleh

Verschillende onderzoeken wezen het al uit, maar nu heeft ook de Verenigde Naties geconcludeerd dat de Palestijns-Amerikaanse journalist Shireen Abu Akleh is doodgeschoten door een Israëlische soldaat.

De VN heeft dat vandaag gemeld op basis van onderzoek en informatie van het Israëlische leger en de Palestijnse openbaar aanklager.

Eerder kwamen de Amerikaanse media CNN en The New York Times tot dezelfde conclusie, nadat ze onder meer videobeelden onder de loep hadden genomen en ooggetuigen hoorden voor een reconstructie.

Al
Lees ook:
Al Jazeera spreekt van 'schaamteloze moord' op journalist Shireen

Abu Akleh (51) kwam op 11 mei om het leven toen ze voor al-Jazeera verslag deed van een inval door het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De Israëlische politie zei eerder dat het niet in staat was te achterhalen wie de kogel heeft afgevuurd die Abu Akleh fataal werd. 

Twee kogels

"Het is enorm verontrustend dat de Israëlische autoriteiten geen onderzoek hebben ingesteld naar het incident", zegt een woordvoerder van het Bureau van de Hoge Commissaris van de Mensenrechten van de VN. "De schoten die Abu Akleh doodden en haar collega Ali Sammoudi verwondden kwamen van Israëlische militairen, en niet van Palestijnen."

De journalisten zijn met twee kogels beschoten, een verwondde Sammoudi en de ander doodde Abu Akleh. "We hebben geen informatie gevonden waaruit blijkt dat gewapende Palestijnen hebben geschoten in de buurt van de journalisten", legt de woordvoerder verder uit.

Bekijk ook: Politie Israël gebruikt geweld bij uitvaart Al Jazeera-journaliste

01:30
De Israëlische politie greep in, toen Palestijnen met de doodskist de poort van de kerk uit liepen en daarbij de Palestijnse vlag voerden.

Het Israëlische leger heeft op Twitter gereageerd met de stelling dat het volgens eigen onderzoek niet mogelijk is vast te stellen waar de kogels die de vrouw doodden en haar collega verwondden, vandaan kwamen. Volgens het leger heeft het wel uitgebreid de schietpartij onderzocht en kan alleen maar geconcludeerd worden dat ze niet met opzet is doodgeschoten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore