Ga naar de inhoud
Zomergolf is daar

De coronabasisregels terug? 'Je ziet en proeft overal de weerstand'

Was je handen, houd afstand, ventileer. Nu een zomergolf over ons heen rolt, roept minister Kuipers op: houd je weer aan de coronabasisregels. Het klinkt zo simpel, maar gaan we het ook doen? Psycholoog Sabine Jansen betwijfelt dat: "Je ziet en proeft overal weerstand. Mensen moeten eerst weer voelen dat het echt nodig is."

Ben jij het type dat sinds corona consequent bokst bij een begroeting, of ben je langzaam maar zeker toch weer old school handen gaan schudden? Of ben je daar nooit helemaal mee gestopt? Hoe dan ook: als het aan de minister ligt, stoppen we voorlopig weer met het uitwisselen van virusdeeltjes via de handpalmen en wassen we onze handen weer ouderwets stuk.

Grootste vrees

Te veel ziekenhuismedewerkers die met corona uitvallen, dat is de grootste bron van zorg voor Kuipers. Psycholoog Jansen. "Voor veel mensen is die bezorgdheid niet genoeg om de urgentie van maatregelen weer écht te voelen. Behalve voor mensen die zelf in de zorg werken misschien, of die hebben meegemaakt dat de operatie van een familielid moest worden uitgesteld door de coronaproblemen in de zorg."

Korte
Lees meer:
Korte lontjes door corona: 'Je moet werken aan de oorzaak'

Jansen vervolgt: "Het kan zijn dat de minister dit zegt om het maar voorzichtig weer eens aan te stippen. Maar het kan ook zijn dat hij écht denkt dat we erger kunnen voorkomen als we ons weer aan die basismaatregelen gaan houden. Dat is nu niet duidelijk."

"Mensen vragen zich af hoe groot het probleem nu eigenlijk nog is."

En dat is funest. Want om voor elkaar te krijgen dat we luisteren, moet klip en klaar zijn waarom. "Wie jonger is dan zestig en niet kwetsbaar, kan bijvoorbeeld geen herhaalprik krijgen. Dat voelt tegenstrijdig. Mensen vragen zich af hoe groot het probleem nu eigenlijk nog is."

Toch maar wel

Psycholoog Arjan de Wolf neemt het woord 'urgentie' ook regelmatig in de mond. Al denkt hij dat handen wassen en stoppen met handen schudden voor veel mensen nog niet zo'n probleem is. "We zijn daar wel aan gewend geraakt. Het beperkt ons ook niet heel erg in ons doen en laten. Datzelfde geldt voor het dragen van mondkapjes, al vinden we dat niet leuk."

Belangrijk daarbij is ook wat de mensen om je heen doen. De Wolf: "Als jij als enige in de supermarkt geen mondkapje op hebt, haal je 'm waarschijnlijk zelf toch ook tevoorschijn."

Wat
Lees meer:
Wat gaat corona ons dit jaar brengen? Vier experts zijn voorzichtig positief

Fingers crossed dat boosters hun werk blijven doen en er geen zwaardere maatregelen nodig zijn, in het najaar bijvoorbeeld. "Tijdsblokken in winkels, beperkte bezoekersaantallen op festivals, eigenlijk alles wat ons belemmert vrij te bewegen, dat vinden we een veel lastiger verhaal."

Dat we weerstand voelen bij de gedachte aan zwaardere maatregelen, laat staan aan het L-woord, dat is wel erg menselijk: "We weten sinds de lockdowns maar al te goed hoe het voelt als onze vrijheid fors wordt ingeperkt. Bij de eerste golf wisten we dat niet."

"Stel nou, er komt een dodelijke variant, dan springen we massaal direct weer in de houding."

Hij vervolgt: "Zeker nu we de teugels zo konden laten vieren de afgelopen maanden. We gaan volop naar festivals, we boeken massaal vakanties. We hebben die vrijheid wel écht teruggepakt. Nieuwe inperkingen zouden voelen als een groot contrast."

En dan is er nog ons vertrouwen in de overheid, dat volgens De Wolf niet op het allerhoogste niveau ooit is. "Niet alleen door de corona-aanpak, maar ook door politiek gekrakeel, de stikstofkwestie, de toeslagenaffaire. Ik heb er geen harde cijfers voor, maar volgens mij is het institutioneel vertrouwen flink gedaald." 

Corona
Lees meer:
Corona is terug, maar de zorgen (nog) niet: 'De situatie is heel anders'

Concluderend: we gaan dus niet doen wat Den Haag van ons vraagt? Jansen: "Het is in elk geval erg moeilijk om nog draagvlak te krijgen."

Ook zonder volle ic's

Op dit moment, want ons gevoel voor urgentie kan ook zonder volle ic's en dagelijkse dodencijfers best wel weer wat groeien. Als op de werkvloer heel veel mensen met corona uitvallen bijvoorbeeld. Jansen: "Maar dat moet mensen dan wel persoonlijk raken, bijvoorbeeld als ze veel harder moeten werken omdat alle collega's ziek zijn."

De Wolf voegt daar nog aan toe: "En stel nou, er komt een dodelijke variant, dan springen we massaal direct weer in de houding."

Bekijk ook: Waarom het (nog) niet lukt de hele wereld tegen corona te vaccineren

03:48
Er kunnen altijd weer nieuwe varianten ontstaan als niet de hele wereld is gevaccineerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore