Oranje-bruine kleur

Trimbos: levensgevaarlijke vloeibare MDMA in omloop

24 juni 2022 11:19 Aangepast: 24 juni 2022 13:12
Zo ziet de levensgevaarlijke MDMA eruit. Beeld © Trimbos-instituut

Het Trimbos-instituut waarschuwt voor levensgevaarlijke vloeibare MDMA die in omloop is. Sinds begin juni zijn er op plekken waar gebruikers drugs kunnen laten testen, twee stalen ervan binnengekomen.

Volgens het instituut gaat het om vloeistoffen die nagenoeg pure MDMA bevatten. De inname van slechts een kleine hoeveelheid ervan kan al leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s.

MDMA in champagneflessen

De kleur van de geteste vloeistoffen is oranje-lichtbruin, maar de kleuren kunnen verschillen. Het instituut dringt er daarom bij gebruikers op aan helemaal geen vloeibare MDMA te gebruiken. Het gebruik van pure MDMA-vloeistof is extra gevaarlijk, omdat dit lastig te doseren is. De kans is groot dat gebruikers te veel innemen.

"Wij waarschuwen hiervoor omdat er al eerder signalen zijn geweest dat er vloeibare MDMA op de markt was in champagneflessen", zegt Daan van der Gouwe, wetenschappelijk medewerker van het Trimbos-instituut. "Nu zien we dat het ook op de consumentenmarkt terechtgekomen is." Het is levensgevaarlijk als je het gebruikt, benadrukt Van der Gouwe nog eens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Waarschuwing voor MDMA in grote champagneflessen

Bel 112

MDMA in vloeistoffen is niet nieuw, maar dan is het niet zo geconcentreerd, en komt het vaak voor in combinatie met andere middelen. 

Het Trimbos-instituut adviseert om onmiddellijk 112 te bellen als je iemand ziet die de drugs gebruikt, zodat direct medische hulp kan worden ingeschakeld.

Oververhitting

Het grote gevaar van het gebruik van vloeibare MDMA in deze concentraties is oververhitting, zegt Van der Gouwe. "MDMA heeft sowieso het effect dat je lichaamstemperatuur stijgt, maar als het zo hoog geconcentreerd is, dan kan dat tot oververhitting leiden. Allerlei vitale organen vallen dan uit, en dat kan uiteindelijk leiden tot de dood."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Coke, heroïne, cannabis en MDMA: Nederland spil in Europese drugshandel

Het is nog niet duidelijk of er een link bestaat tussen deze vloeibare MDMA en de MDMA in de champagneflessen die eerder werd aangetroffen. "Maar het is wel opmerkelijk dat er alweer pure MDMA-vloeistoffen op de markt zijn. Het is nu wel voor het eerst op de consumentenmarkt, en daarom trekken we aan de bel."

Het Trimbos-instituut gaat medische diensten van de gevaren van deze vloeibare MDMA op de hoogte brengen, als ook organisatoren van festivals. Ook worden er posters verspreid. Het instituut gaat bovendien via zijn netwerk van drugstesters gebruikers op het hart drukken om vloeibare MDMA links te laten liggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore