Ga naar de inhoud
Volbouwen van stad

Het gaat slecht met vogels in stedelijke gebieden (behalve met de slechtvalk)

Het gaat slecht met stadsvogels zoals de huismus. Beeld © ANP

Het is voor veel mensen een vrolijk tafereel: kwetterende vogeltjes in de achtertuin of in het park. Maar in stedelijke gebieden van Nederland zijn steeds minder vogels te zien. Oorzaken zijn het volbouwen van de stad en het voor vogels ongunstige groenbeheer. Met sommige soorten, zoals de slechtvalk, gaat het wél goed.

Ten opzichte van 2007 waren er in 2020 gemiddeld 6 procent minder vogels in steden en dorpen te vinden, blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Sovon Vogelonderzoek. 

Het slechtst gaat het met vogels die leven in struweel en struiken. Die populatie is in het tijdsbestek van dertien jaar met gemiddeld 30 procent gedaald. Ook met andere vogels die op groene plekken in steden leven, gaat het slecht. De aantallen in bossen en parken daalden (20 procent), net als in het open groen (10 procent).

Slechtvalk

Het gaat ook niet goed met de meeste stadsvogels, waaronder de huismus, spreeuw, zwarte roodstaart en gierzwaluw. De populatie daarvan verminderde met 10 procent.

Er is wel alleen sprake van een daling als de slechtvalk niet wordt meegerekend, want daarmee gaat het opvallend goed. Als die wel wordt meegerekend, is er zelfs een positieve trend van de hele categorie (22 procent toename) te zien.

Zo
Lees ook:
Zo kun je vogels het beste bijvoeren, zelfs met restjes uit de keuken

Met vogels die leven in stedelijke wateren en moerassen gaat het wel goed. Sinds 2007 is dat aantal in dertien jaar gemiddeld toegenomen met 30 procent. Dat komt doordat de populaties van die soorten in het buitengebied toenemen, waardoor ze ook steeds meer de steden intrekken.

Krakeend en grauwe gans

Onder meer de krakeend en grauwe gans worden aangetrokken door de verbeterde waterkwaliteit en aanleg van meer water in steden, aldus de onderzoekers.

In de gebieden buiten de steden nemen de populaties toe van vier van de vijf categorieën, waarin 83 vogelsoorten zijn ingedeeld. Alleen vogels die leven in open groen, waaronder een aantal boerenlandvogels als de grutto en kievit, nemen in aantallen zowel binnen als buiten de steden al jaren sterk af.

Wilde
Lees ook:
Wilde vogels bezwijken aan vogelgriep: 'Blijf uit de buurt van dode dieren'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.