Een groep van tientallen boeren die gisteravond uit protest naar Den Haag is gekomen om het stikstofdebat bij te wonen, ging in de pauze van het debat in gesprek met een aantal Kamerleden. De emoties liepen daarbij af en toe hoog op.
De tientallen boeren, die met trekkers naar Den Haag kwamen, en waarvan enkelen plaatsnamen op de publieke tribune, spraken met CDA'er Derk Boswijk, BBB-voorvrouw Caroline van der Plas, Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren en Kamerlid Wybren van Haga.
Tranen in ogen
Een van de bezoekers, boer Koos, raakte emotioneel in een gesprek met Boswijk. "Laat ons niet barsten", zei hij met tranen in zijn ogen. Buiten het Kamergebouw stonden enkele trekkers, en is politie op de been. Het stikstofdebat volgde op een massaal protest in Stroe tegen de plannen van het kabinet.
Volgens melkveehouder Jaap uit Maasland kwamen veel van de boeren na het werk naar de Kamer toen het debat nog bezig was. Ze hadden gehoopt dat het beleid zou worden veranderd, maar 'er gebeurt niets'. Andere aanwezige boeren zeggen dat de boerenacties 'nog wel heftiger' worden. "Gisteren in Stroe was het nog gezellig", zegt een actievoerder. "Maar als we alleen gezelligheid zouden willen, gingen we wel naar een schuurfeest."

De boeren gaven aan wanhopig te zijn. Sommigen overwegen te emigreren. Onderling bespreken ze in welke kleur van de stikstofkaart hun boerderij is gevestigd. In sommige gebieden moet de stikstofuitstoot meer dan gehalveerd worden, of zelfs met 95 procent verminderd. De provincies mogen dit wel nog invullen.
Spontane reactie
Agractie-voorzitter Bart Kemp liet weten dat het bezoek aan Den Haag een spontane reactie is van boeren uit het westen van Nederland 'op de volhardendheid van de politiek in de stikstofplannen'.
Volgens de politie was het in de avond rustig bij het Kamergebouw. Rond 23.00 uur stonden er enkele trekkers. Een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen zei dat het nu niet om een demonstratie ging, omdat de boeren in de Tweede Kamer het debat volgden. Trekkers blokkeerden geen doorgaande wegen, dus was er geen reden om nu op te treden, zei de zegsvrouw.
De Tweede Kamer debatteerde gisteren de hele dag over het voorgestelde beleid.