Ga naar de inhoud
Brede steun motie

'Gele kaart' Staghouwer: Kamer ziet te weinig perspectief boeren

Staghouwer vandaag tijdens het stikstofdebat in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De Tweede Kamer oordeelt snoeihard over landbouwminister Henk Staghouwer. Partijen vinden dat hij met veel te weinig concrete maatregelen komt om boeren perspectief te bieden voor de toekomst. De Kamer eist via een motie dat de bewindsman 'ruim voor Prinsjesdag' met plannen komt en 'politieke keuzes' neemt over hoe het toekomstige boerenbedrijf eruit zal zien.

Opvallend is dat alle coalitiepartijen een oproep van GroenLinks hiertoe steunen. Ook de Partij voor de Dieren, SP, PvdA en de BoerBurgerBeweging staan achter de motie.

Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver verschillen de partijen vaak van mening, maar zijn ze 'eensgezind dat dit niet kan'. De motie is wat Klaver betreft een 'gele kaart', zei hij tegen Staghouwer.

Frustratie

Staghouwer kon in het debat over het stikstofbeleid de frustratie van Kamerleden niet wegnemen. Dit terwijl de bewindsman, zoals CDA'er Derk Boswijk het verwoordde, 'de mooiste helft van de opdracht' had gekregen. Staghouwer moet boeren perspectief bieden tegenover de ingrijpende stikstofmaatregelen.

De minister benadrukte dat hij tijd nodig heeft om plannen voor de agrarische sector uit te werken. Dat beleid moet ervoor zorgen dat boeren beter verdienen aan hun voedsel.

Minister
Lees ook:
Minister snapt ophef over stikstofplannen, maar kabinet 'heeft geen keuze'

De perspectiefbrief van Staghouwer die samen met de omstreden stikstofkaart werd gepubliceerd, is volgens SGP'er Roelof Bisschop 'weinig meer dan een nietje door allerlei bestaande subsidieregelingen'. Boswijk sprak van een 'gemiste kans'. Hij 'had echt gehoopt dat er veel concretere maatregelen zouden liggen'.

Wat het kabinet nu aan boeren biedt die groener willen werken 'steekt mager af' tegen de ingrijpende stikstofmaatregelen, aldus de christendemocraat. De PvdA noemde het uitblijven van plannen 'echt onacceptabel'.

'Geen boer begrepen'

SP-Kamerlid Sandra Beckerman noemde het 'een perspectiefbrief die geen perspectief biedt'. D66'er Tjeerd de Groot denkt 'dat geen boer iets begrepen heeft' van de lange brief. "Als je dat leest, weet je echt niet waar je aan toe bent."

Zowel de BoerBurgerBeweging als de Partij voor de Dieren hekelde het gebrek aan maatregelen. De VVD sprak van 'ronkende uitgangspunten', maar 'mist spijkers met koppen', zegt Kamerlid Thom van Campen.

Staghouwer zei op zijn beurt het ongeduld van de Kamer te begrijpen. Maar de regelingen voor boeren zijn ook afhankelijk van de uitwerking van de stikstofplannen. De provincies hebben hiervoor een jaar de tijd gekregen.

Bekijk ook: Duizenden boeren demonstreren tegen stikstofbeleid: 'Dit kan echt niet'

01:55
Met trekkers, spandoeken en veel woede kwamen boeren naar het Gelderse Stroe om te demonstreren.