Ga naar de inhoud
Complexe berekeningen

Veertien infraprojecten vertraagd vanwege tekort stikstofexperts

File op de A58 bij Tilburg (september 2021). Beeld © ANP / Dolph Cantrijn

Veertien infrastructuurprojecten zijn met minstens 2,5 jaar vertraagd omdat er te weinig experts zijn om de verplichte stikstofberekeningen uit te voeren. Daarom moet het ministerie kiezen welke projecten voorrang krijgen en welke moeten wachten. Dat schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur in een brief aan de Tweede Kamer.

Kind van de rekening is onder andere de verbreding van de A58 tussen Eindhoven en Tilburg. Ook de verbreding van de A6 tussen Almere Oostvaarders en Lelystad en het verbeteren van de doorstroming tussen Amsterdam en Hoorn (A7, A8 en Coentunnel) lopen vertraging op. Wanneer de planfase voor deze projecten definitief klaar is, is nog niet bekend.

Harbers geeft elf andere projecten voorrang. Daaronder zijn de werkzaamheden aan het knooppunt Hoevelaken en de A1/A30 bij Barneveld. De voorkeur gaat op dit moment uit naar projecten die de verkeersveiligheid verbeteren of grote fileknelpunten wegnemen. Op z'n vroegst zijn begin 2025 voor deze elf projecten stikstofberekeningen gemaakt.

Stikstofdossier onzekere factor

Behalve het tekort aan stikstofdeskundigen kan ook maximaal toegestane uitstoot van stikstof nieuwe infraprojecten vertragen. Volgens Harbers is er wel genoeg stikstofruimte om de eerste elf projecten te realiseren. Wel benadrukt hij dat de uiteindelijke planning ook voor deze projecten kan veranderen, omdat hij verwacht dat het stikstofdossier ook de komende jaren 'een onzekere factor' is.

In juli vorig jaar besloot het kabinet dat stikstof tot 25 kilometer van de bron gecompenseerd moet worden. Daarvoor gold nog een afstand van 5 kilometer. Vooral voor infraprojecten betekende dit besluit dat er nieuwe berekeningen nodig waren.

Grote
Lees ook:
Grote verdeeldheid over stikstofplannen kabinet: 'Boeren worden weggevaagd'