Ga naar de inhoud
33,8 miljoen verlies

College Almere stapt op om miljoenenstrop Floriade

Een bezoeker van de Floriade, afgelopen april. Beeld © Paul van Riel

Het college van Almere is gevallen over het financiële debacle rond de Floriade. De bezoekcijfers van de wereldtuinbouwtentoonstelling vallen dusdanig tegen dat de gemeente uitgaat van een verlies van bijna 34 miljoen euro.

Alle wethouders hebben vanavond hun ontslag aangeboden tijdens de raadsvergadering. "Wij vinden dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen", schrijft het college.

Het bedrijf achter de tentoonstelling was uitgegaan van 2 miljoen betalende bezoekers. Dat aantal is flink naar beneden bijgesteld. Vandaag laat de Floriade weten nog op maximaal 1,2 miljoen bezoekers te rekenen. Het verlies bedraagt naar schatting 33,8 miljoen euro. Er was 100 miljoen euro gemeenschapsgeld in geïnvesteerd.

Almere
Lees ook:
Almere voor 34 miljoen het schip in door tegenvallende bezoekcijfers Floriade

Almere heeft zich de afgelopen jaren aan 'enorme risico's' blootgesteld, erkende wethouder Julius Lindenbergh van Financiën tegen Omroep Flevoland. "Dat is een proces van tien jaar geweest, waar heel veel mensen betrokken bij zijn geweest. Daar moeten we op enig moment lering uit trekken. Alle risico's zijn slecht uitgevallen, maar we hebben ons er wel aan blootgesteld. Als stadsbestuur zullen we daarover in gesprek moeten."

Almere is in gesprek met het Rijk en de provincie Flevoland en andere betrokken partijen over 'het nemen van gezamenlijke verantwoordelijkheid van de financiële consequenties'.

Oud-directeur Hans van Driem waarschuwde bij de opening in april al dat het evenement niet voldoende zou opleveren:

Floriade Almere wordt gigantisch: 'Maar ook veel te duur'

01:41

Volgens het bedrijf achter de Floriade is een van de oorzaken voor de tegenvallende bezoekcijfers 'het veranderde gedrag van de Nederlandse recreant sinds de coronacrisis'. Die zou minder vaak dagattracties bezoeken dan voor de pandemie.

Entreegeld te duur

Ook zouden veel mensen het entreegeld van 29 euro te duur vinden als gevolg van de hoge inflatie. Verder zegt de Floriade last te hebben van negatieve publiciteit rond de tentoonstelling. Bij aanvang verschenen er berichten dat het park nog niet af zou zijn. Daar is inmiddels geen sprake meer van, benadrukt de organisatie.

Sinds de opening hebben 232.500 mensen de Floriade Expositie bezocht. Het evenement gaat nog door tot 9 oktober. 

Bron: RTL Nieuws