Alsnog bestraffen

Politie zoekt op beelden naar boeren die snelwegverbod overtraden

23 juni 2022 15:49 Aangepast: 23 juni 2022 19:38
Boeren in collonne over de A28. Beeld © ANP

De politie wil via beeldmateriaal de identiteit achterhalen van boeren die gisteren rond het boerenprotest in Stroe gevaarlijke situaties op snelwegen veroorzaakten.

Dat zegt een woordvoerder van de korpsleiding van de politie. De boeren protesteerden in Stroe tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ze reden in groten getale op snelwegen terwijl dit verboden is.

De politie focust zich op mensen die gevaarlijke situaties creëerden. Het zou onmogelijk zijn om de bestuurders van duizenden trekkers te achterhalen.

Poging tot zware mishandeling

Gisteren deelde de politie enkele honderden boetes uit. De politie greep vooral in bij excessen. De boeren werden om verschillende redenen beboet en ook de hoogte van de boetes verschilt.

Zo kan het zijn dat de tractoren die op de A7 tegen het verkeer inreden geen boete krijgen voor het rijden op de snelweg terwijl dat niet mag, maar wel voor een poging tot zware mishandeling, legt de woordvoerder uit. De boete voor met een tractor op de snelweg rijden is 410 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Yeşilgöz: boeren zoveel mogelijk beboeten voor overtredingen

Volgens de woordvoerder wilde de politie het grondrecht van de boeren om te demonstreren respecteren. "Maar de afspraken die zijn gemaakt, zoals niet op de snelweg rijden met een trekker, zijn massaal genegeerd."

Blokkades

De woordvoerder benadrukt dat de demonstratie in Stroe prima verliep. "Het ging niet goed met hoe men ernaartoe en weer naar huis ging."

Na afloop van het boerenprotest in het Gelderse Stroe werden op meerdere plekken in Nederland snelwegen geblokkeerd. Dat gebeurde onder meer op de A6 bij Emmeloord in de Noordoostpolder. Kort daarna werd het verkeer op de snelweg stilgelegd bij Lelystad. De blokkades werden na een tijdje opgeheven door de politie.

Justitieminister Dilan Yeşilgöz kondigde gisteren al aan dat boeren die de regels overtreden, alsnog zoveel mogelijk een boete kunnen verwachten. "Mijn belangrijkste boodschap aan hen: onze wetten gelden voor iedereen."

"Er zijn veel boeren geweest die zich aan de regels en afspraken hebben gehouden en toch hun geluid hebben laten horen", aldus de minister. "Veel boeren hebben er misbruik van gemaakt. Waarschijnlijk denken zij dat ze er mee wegkomen. Ik hoop dat we in een land leven waar dat niet zo is."

Ongeluk met tractor

De precieze toedracht van het ongeluk waarbij gisteren op de A12 bij Ede drie inzittenden van een tractor gewond raakten, is nog niet bekend. De politie zegt het ongeval uitgebreid te onderzoeken. Bij het ongeluk was ook een vrachtwagen betrokken.

Twee vrouwen van 40 en 17 en een 40-jarige man uit de gemeente Bodegraven-Reeuwijk raakten gewond. Hoe het met hen gaat, deelt de politie niet.

De Gelderlander meldde dat de tractor zijn bak te hoog had hangen terwijl hij op de snelweg reed en daardoor tegen een brug knalde. Getuigen zeiden dat de vrachtwagen die vlakbij de trekker reed, moest uitwijken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stroe op de kaart gezet door boerenprotest: 'Geeft positieve injectie aan de naam'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore