Ga naar de inhoud
Lokaal 32 graden

Mogelijk eerste tropische dag, vanavond onweer

Kinderen spelen op het strand in Zandvoort tijdens een hittegolf. Beeld © ANP

Op meerdere plekken in Nederland wordt het vandaag tropisch warm. Als het kwik in De Bilt vanmiddag ook de 30 graden haalt, zou dat betekenen dat het vandaag de eerste tropische dag van het jaar is. "Het is nog niet in kannen en kruiken, maar er is een goede kans dat we het gaan halen."

Dat zegt Leander de Wit van Buienradar. "De maximale temperatuursverwachting voor De Bilt is vandaag precies 30 graden, dus het is erop of eronder." Op veel plekken in Nederland was het eerder dit jaar al tropisch warm, en ook vandaag zal dat op meerdere plekken gebeuren. "In het binnenland kan het vandaag lokaal 31 tot zelfs 32 graden worden."

Warmste uren

Maar, voor een landelijke tropische dag moet het in De Bilt ook minimaal 30 graden zijn. "Als het lukt, zal dat vanmiddag tussen 16:00 uur en 18:00 uur gebeuren", zegt De Wit. "Dat zijn de warmste uren van de dag."

Bekijk hier de actuele temperatuur bij jou in de buurt:

Onweersbuien op komst

De zon schijnt op dit moment nog volop, maar daar komt later vandaag verandering in. "Vanuit het zuiden trekt de bewolking ons land binnen. Aan het einde van de middag kunnen in Limburg de eerst onweersbuien ontstaan."

Hoofdpijn
Lees ook:
Hoofdpijn door onweer: lokt weersverandering klachten uit?

Later vannacht komen er opnieuw onweersbuien aan. "Die zullen nog een stuk heviger zijn, met veel neerslag. Lokaal kan er 30 millimeter vallen, wat kan leiden tot wateroverlast. De exacte koers van de buien is nog niet zeker maar lijkt in een strook van Limburg naar Utrecht te lopen."

Morgen verloopt op veel plekken ook behoorlijk nat. In de ochtend is het in het noorden en oosten bewolkt met (onweers)buien en mogelijk lokaal wateroverlast. "In de loop van de middag volgen vanuit het zuiden opnieuw regen- en onweersbuien." Het wordt gemiddeld een graad of 23.

Bekijke ook: Extreme hitte in India

02:32
In India was het eerder dit jaar maar liefst 50 graden. kijk hier de reportage terug.
Krijgen
Lees ook:
Krijgen we door klimaatverandering vaker snikhete dagen?