Ga naar de inhoud
Sherwin W. spoorloos

Ontsnapte tbs'er schoot eerder Mick (48) dood: broer 'geschokt en enorm alert'

Beeld © Politie

Het nieuws over de ontsnapping van tbs'er Sherwin W. (27), dinsdagavond in Nijmegen, is hard aangekomen bij nabestaanden van Mick Pitai. De 48-jarige vader van drie kinderen werd in 2015 door W. dodelijk verwond tijdens een roofoverval. "Ik heb er geen twijfel over dat het weer mis kan gaan", zegt zijn broer.

Sherwin W. ontsnapte dinsdagavond samen met een andere tbs'er, Luciano D. (24), uit de Pompekliniek. Ze zijn nog altijd spoorloos.

W. werd in de kliniek behandeld nadat hij in 2019 werd veroordeeld voor de gewapende overval in het huis van Mick Pitai aan de Betuwestraat in Tilburg. Dat ging gruwelijk mis: Pitai werd neergeschoten door W. en stierf aan zijn verwondingen.

Politie
Lees ook:
Politie deelt namen en foto's ontsnapte tbs'ers

W. kreeg uiteindelijk 5,5 jaar celstraf en werd daarnaast tbs met dwangverpleging opgelegd. "Dat hij nu is ontsnapt, is echt heel kwalijk", vertelt één van de broers van Mick Pitai in gesprek met RTL Nieuws. Zijn naam is bekend bij de redactie, maar hij komt er liever niet mee in de media.

Vredelievende man

"Alle emoties komen weer boven, je herbeleeft alles weer opnieuw. Je denkt: hij zit achter slot en grendel. Maar in dit geval is dat dus niet zo en dat komt hard aan."

Er gaat geen dag voorbij, dat hij niet aan zijn broer denkt. "Ik herinner me hem op een goede manier. Het was een vredelievende man, die op een normale manier zijn leven leefde. Hij had altijd de intentie om zijn drie kinderen de goede richting op de sturen. Hij wordt enorm gemist."

Extra wrang is het voor de nabestaanden dat de dader, Sherwin W., in de fout ging op het moment dat hij in een instelling zat. W. was op de dag van de roof met verlof, ter voorbereiding op terugkeer in de maatschappij. Hem was jeugd-tbs opgelegd door de rechter, nadat hij als 17-jarige veroordeeld was voor doodslag. 

De broer van Mick Pitai vreest dan ook dat de tbs'er opnieuw in de fout gaat. "Daar heb ik geen twijfel over."

Roof om juwelen

Mick Pitai had waardevolle juwelen in zijn bezit, en W. en een vriend was dat ter ore gekomen. De oud-schoonzoon van Mick had hen dat verteld. 

W. en zijn compagnon besloten op 15 september 2015 Pitai thuis te overvallen. Eenmaal binnen bleek dat er ook vier vrienden van Mick zaten. Die werden vastgebonden met tape. 

Pompekliniek
Lees ook:
Pompekliniek plaatst extra hek na reeks ontsnappingen

W. dwong Pitai met een vuurwapen mee naar boven te gaan, op zoek naar de juwelen. Er ontstond boven een worsteling en het vuurwapen ging af. Tijdens de vechtpartij zakte Pitai in elkaar. De overvallers gingen er, met buit, vandoor.

Tijdens de rechtszaak later zei W. dat hij dacht dat Pitai knock-out was. Hij wist naar eigen zeggen niet dat Pitai ook door een kogel was geraakt.

Snelle aanhouding

"We hebben de juwelen nooit terug kunnen krijgen. Die zijn nog van mijn oma geweest en hebben emotionele waarde voor ons", vertelt broer Pitai.

Hij was vol lof over justitie, die de daders snel kon opsporen. "Ze hadden hen binnen twee dagen. Maar wat nu zeer doet, is dat we niet zijn geïnformeerd over deze ontsnapping. We lazen het in de media. En het is voor ons toch wel belangrijke informatie, dus ik ben daar wel teleurgesteld over. Het was een pleister op de wond geweest."

Het Informatiepunt Detentieverloop (IDV), dat onderdeel is van het Openbaar Ministerie, verstrekt normaal gesproken informatie aan slachtoffers en nabestaanden van ernstige misdrijven. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten aan RTL Nieuws dat betrokkenen in het geval van een ontsnapping worden geïnformeerd.

"Dat gebeurt onder meer op basis van gegevens die bekend zijn bij het IDV over nabestaanden en slachtoffers. Die informatie is soms niet meer up-to-date. Ook komt het voor dat we mensen niet kunnen bereiken en dat we dan toch het opsporingsbericht publiceren omdat we daar niet langer mee willen wachten."

De ontsnapping van Winster noemt de broer 'een nare situatie'. Of hij bang is nu Sherwin W. ergens rondloopt? "Dat niet, ik laat me niet afschrikken. Maar ik ben enorm alert, hou mijn oren en ogen open. Ik hoop dat ze snel weer vast zitten."

De politie is nog altijd dringend op zoek naar Sherwin W. en Luciano D. en heeft om die reden hun namen en foto's gedeeld. Ze wisten te ontsnappen door met een slijptol een gat in een hek te maken. Ze reden vervolgens weg met een witte Volkswagen Golf, die klaar stond.