Gaswinning

Versterking schadewoningen Groningen gaat veel te traag, 'onzichtbare crisis'

23 juni 2022 08:34 Aangepast: 23 juni 2022 08:38
Gestut huis in het Groningse plaatsje Leermens (archieffoto) Beeld © ANP

In 2028 moeten in Groningen alle woningen zijn versterkt die schade hebben opgelopen door aardbevingen. Maar met het huidige tempo gaat dat nooit lukken, meldt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

De veiligheid van de Groningers is nu onvoldoende geborgd, meldt het SodM in zijn jaarlijkse voortgangsrapportage over de veiligheid in Groningen als gevolg van de gaswinning. Van 'enkele duizenden huizen' staat nog niet vast dat ze veilig zijn. Zo'n 13.000 huizen moeten nog worden versterkt. 

Versnelling versterkingsoperatie

Ook van veel gebouwen moet de schade worden aangepakt. "Bovendien kunnen versterkte gebouwen en gebouwen waarvan de schade is hersteld, nieuwe schade opdoen als gevolg van de gaswinning."

Van de door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) beloofde versnelling van de versterkingsoperatie is nog weinig te merken, constateert het SodM. Sinds de start van de versterkingsoperatie zijn 2500 huizen onder handen genomen, waarvan 650 in 2021.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Parlementaire enquête gaswinning start maandag: gedupeerden eerst aan het woord

Onzichtbare crisis

Inspecteur-generaal der Mijnen, Theodor Kockelkoren, stelt dat zich in Groningen een 'onzichtbare crisis' voltrekt. Die moet niet worden onderschat.

"De stress, ellende en gezondheidsproblemen bevinden zich achter de voordeur. Dodelijke slachtoffers als gevolg van een zware aardbeving zijn gelukkig nog niet voorgekomen, maar de kans daarop is nog steeds te hoog."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Onderzoek: stress onder Groningers neemt toe door aardbevingsschade

Gezondheid nam af

  • De gezondheid van getroffen Groningers is vorig jaar afgenomen, nadat er in 2020 een verbetering was waargenomen
  • Groningers van wie de huizen worden versterkt, hebben een slechtere gezondheid en voelen zich minder veilig dan de mensen waarvan het huis niet hoeft te worden versterkt
  • Jaarlijks overlijden zestien mensen voortijdig door langdurige stress in het aardbevingsgebied

Bekijk ook: Zo ontstaan aardbevingen door gaswinning

De bevingen zijn het gevolg van de jarenlange gaswinning in het gebied.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore