Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen voorbij

'Keuringsartsen slaan alarm nu CBR af wil van keuren op afstand'

Een oudere man achter het stuur (ter illustratie). Beeld © ANP

Het CBR wil dat 75-plussers en zieken die hun rijbewijs willen verlengen weer persoonlijk een arts bezoeken. Sinds corona mocht de keuring vaak digitaal. Keuringsbedrijven verwachten lange wachttijden.

Daarvoor waarschuwen ze vandaag in het AD. Sinds april 2020 was keuring via een videoverbinding mogelijk. Het CBR wil vanaf volgende maand dat iedereen weer persoonlijk een keuringsarts bezoekt. "Nu alle maatregelen rondom Covid-19 zijn komen te vervallen, is keuren op afstand niet meer nodig", zegt het CBR.

Kans
Lees ook:
Kans om rijbewijs te halen verschilt sterk per examinator

Keuringsbedrijven waar het AD mee sprak, zijn het daar niet mee eens. Eén van hen, Medisch KeuringsInstituut Nederland (MKIN), heeft een brief gestuurd naar minister Harbers van Infrastructuur & Waterstaat. MKIN vreest voor oplopende wachttijden bij het CBR en wijst op het stijgende aantal coronabesmettingen.

"Keuren op afstand is een veel veiliger alternatief. De meeste betrokkenen zijn ouder dan 65 jaar, het betreft een kwetsbare groep. Zij lopen meer risico op besmetting als ze naar de keuring toe moeten reizen", zegt Medisch KeuringsInstituut Nederland.

CBR niet bang

Het CBR zegt tegen het AD niet bang te zijn voor lange wachttijden, en daar ook geen aanwijzingen voor te hebben. Keuren op afstand kan misschien in de toekomst terugkeren, maar daar zijn op dit moment geen plannen voor.

75-plussers
Lees ook:
75-plussers klagen over CBR: procedure herkeuring rijbewijs te traag

In 2019 waren er lange wachttijden bij het CBR. Toen moesten 75-plussers die hun rijbewijs wilden verlengen, minimaal een half jaar van tevoren een aanvraag indienen. De toen 77-jarige Harry moest ook lang wachten, vertelde hij in september 2019:

Harrie wacht eindeloos op keuring CBR: 'Sta hier maar geparkeerd'

01:51
Vooral 75-plussers moesten vaak maanden wachten op verlenging van hun rijbewijs.