'Regels aan laars gelapt'

Yeşilgöz: boeren zoveel mogelijk beboeten voor overtredingen

22 juni 2022 19:59
Duizenden boeren gingen vandaag de weg op om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Beeld © ANP

Boeren die tijdens het stikstofprotest 'de regels aan hun laars hebben gelapt', komen daar wat justitieminister Dilan Yeşilgöz betreft niet zomaar mee weg. Zo veel als mogelijk zullen zij achteraf worden beboet. "Mijn belangrijkste boodschap aan hen: onze wetten gelden voor iedereen."

Op verschillende plekken gingen boeren met trekkers de snelweg op en brachten daarmee andere weggebruikers in gevaar. "Regels zijn er voor iedereen en er zijn verschillende manieren om op te treden", zegt Yeşilgöz tegen persbureau ANP. Een daarvan is het achteraf beboeten. Dat is deels lastig omdat een kenteken op een trekker nog niet verplicht is.

Identiteit achterhalen

Boeren riepen daarnaast vandaag collega's mét kenteken op dat van hun trekker te halen. Mogelijk kan ook met camerabeelden de identiteit van boeren worden achterhaald, maar dat is aan de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stroe op de kaart gezet door boerenprotest: 'Geeft positieve injectie aan de naam'

"Er zijn veel boeren geweest die zich aan de regels en afspraken hebben gehouden en toch hun geluid hebben laten horen", aldus de minister. "Veel boeren hebben er misbruik van gemaakt. Waarschijnlijk denken zij dat ze er mee wegkomen. Ik hoop dat we in een land leven waar dat niet zo is."

'Echt niet oké'

Ze vindt het 'echt niet oké' dat boeren de politie zo onder druk hebben gezet, door met zoveel trekkers de snelweg op te gaan. "Ik snap dat de politie dan vooral kijkt hoe de situatie kan worden gede-escaleerd en hoe de situatie zo veilig mogelijk wordt gehouden voor andere weggebruikers." Wel vindt de minister het belangrijk dat de politie laat zien dat de boeren die in overtreding zijn, dat niet ongestraft kunnen doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie wil achteraf handhaven, maar trekkers rijden zonder kenteken op snelweg

Per gebied heeft de driehoek - politie, justitie en burgemeester - afspraken gemaakt hoe zou worden opgetreden, aldus de minister. "Daar ga ik niet over. Vanuit Den Haag ga ik niet opleggen wat zij moeten doen."

Yeşilgöz vindt het vreselijk dat een aantal Kamerleden niet naar de demonstratie kon, omdat niet kon worden ingestaan voor hun veiligheid. "Volksvertegenwoordigers moeten overal vrij en veilig hun werk kunnen doen. Wat we vandaag zien, is het tegenovergestelde van wat je zou willen."

Bekijk ook: duizenden boeren demonstreren tegen stikstofbeleid

Met trekkers, spandoeken en veel woede hebben duizenden boeren zich verzameld in het Gelderse Stroe om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. "Wij willen gewoon boer blijven en dat wordt ons onmogelijk gemaakt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore