Ga naar de inhoud
Handen tekort

Groningse studenten waken over verwarde patiënten en ontzorgen verpleegkundigen

Waakstudenten letten op of verwarde patiënten niet weglopen. Beeld © ANP

Verwarde patiënten die hun infuus eruit trekken of met een gebroken been uit bed willen stappen. Het gebeurt met regelmaat en in het UMC Groningen hebben ze er een oplossing voor gevonden: waakstudenten. De alerte studenten ontzorgen verpleegkundigen en mantelzorgers.

"Verpleegkundigen komen tijdens hun dienst vaak handen tekort, dan kan een waakstudent helpen", vertelt geneeskundestudent Tialda Prins. Ze deed voor het UMC Groningen onderzoek naar de inzet van waakstudenten.

Niet alleen verpleegkundigen hebben baat bij de paar extra handen aan het bed, ook mantelzorgers zijn er blij mee, blijkt uit het onderzoek van Prins. "Mantelzorgers hebben meer rust en maken zich minder zorgen als er een student over hun naaste waakt."

Geen medische handelingen

Een waakstudent werkt overdag, 's avonds en vooral 's nachts. De student staat onder toezicht van een verpleegkundige en mag geen medische handelingen verrichten. Diegene is er vooral om de patiënten in de gaten te houden. Als een patiënt bijvoorbeeld zijn katheter eruit wil trekken, onrustig is of met een gebroken heup uit bed wil stappen, kan een waakstudent een praatje maken, geruststellen of een glas water halen.

"Ze doen taken waar een verpleegkundige eigenlijk geen tijd voor heeft en waar familie, die vaak mantelzorg doet, ook niet altijd kan inspringen", vertelt Prins. Het is volgens Prins een win-win situatie: de verpleegkundigen worden ontlast, de patiënt gehoord en de waakstudent, vaak iemand die geneeskunde of fysiotherapie studeert, leert hoe het er in het ziekenhuis aan toe gaat.

'Leerzame bijbaan'

Het concept is niet nieuw. Het UMCG zet sinds 2016 studenten in om te waken over verwarde, onrustige patiënten. De pool bestaat nu uit ongeveer honderd studenten die minimaal in het derde jaar van een medisch gerelateerde studie zitten.

Nijpend
Lees ook:
Nijpend tekort zorgpersoneel: 'Sta elke dag op met zwaarder gevoel'

Prins is zelf ook twee jaar waakstudent geweest. "Ik heb veel geleerd tijdens mijn diensten als waakstudent", vertelt ze. "Een patiënt kon soms helemaal in de war zijn, dat gebeurde vooral 's nachts, maar het was fijn om te zien als iemand dan snel weer kalmeerde. De ene dienst was zwaarder dan de andere, maar ik vond het een hele leuke en leerzame bijbaan."

Het UMCG is enthousiast over de waakstudenten en wil het project uit gaan breiden door studenten te scholen in hoe ze nog beter om kunnen gaan met verwarde of dementerende patiënten.

Bekijk ook: dit is waarom de ic-capaciteit niet zomaar kan worden opgeschaald

01:22
In deze video leggen we uit waarom het niet zomaar lukt om het aantal ic-bedden weer op te schalen.