Ga naar de inhoud
1 patiënt in ziekenhuis

Nu 167 gevallen apenpokken vastgesteld, deels door nameldingen

Onderzoek naar het apenpokkenvirus, foto ter illustratie Beeld © ANP

Het apenpokkenvirus is inmiddels bij 167 mensen in Nederland vastgesteld. Dat zijn er aanzienlijk meer dan eind vorige week, toen de teller op 95 positieve tests stond. Voor een deel komt dat door nameldingen.

Die komen van eerdere besmettingen die nu alsnog zijn verwerkt. Maar er zijn ook relatief veel nieuwe gevallen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet niet hoe groot de stijging zou zijn geweest zonder de nameldingen. Dat is 'lastig te bepalen', doordat er veel tijd kan zitten tussen de besmetting en de eerste klachten.

Ziekenhuis

Eén patiënt in Nederland heeft in het ziekenhuis gelegen om te worden behandeld aan de huidklachten die bij de besmetting horen. Hij is hersteld en weer thuis.

Preventief
Lees ook:
Preventief prikken tegen apenpokken: 'Geef risicogroep vaccin'

Voor zover het RIVM weet, gaat het bij vrijwel alle patiënten in Nederland om mannen die seks hebben met mannen. Gezondheidsdiensten benadrukken wel dat iedereen apenpokken kan krijgen na nauw contact met iemand die is besmet.

Ziekteverloop is vrij mild

Hoe de verspreiding van de apenpokken precies plaatsvindt en welke risicogroepen dus moeten worden gewaarschuwd, wordt nog uitgezocht.  Naast kenmerkende bultjes op de huid kunnen patiënten last krijgen van koorts, hoofdpijn, rugpijn en gezwollen lymfeklieren. Meestal is het ziekteverloop vrij mild.

Eerder maakte RTL Nieuws deze video met uitleg over het virus:

Wordt het een nieuwe pandemie? Dit moet je weten over apenpokken

03:02
Normaal komt het vooral voor in Midden- en West-Afrika, maar inmiddels zijn er ook veel gevallen van het apenpokkenvirus in Europa.