Ga naar de inhoud
Interpol toont interesse

Unieke ruis op camerasensor helpt bij opsporen kindermisbruik

Elke camera heeft ruis. Beeld © iStock

Computerwetenschappers hebben een methode ontwikkeld waarmee ze de ruis op foto's en video's kunnen analyseren en deze kunnen koppelen aan een camera. Hiermee is het eenvoudiger om kindermisbruikers op te sporen én is het misbruik makkelijker te bewijzen.

Het werkt als volgt: elke foto of video heeft wel ergens een plekje of vlekje. Soms zie je het niet eens met het blote oog, maar het zit er wel. Het ontstaat vaak al in de fabriek waar de sensor of de camera wordt gemaakt.

Die kleine imperfecties in de sensoren zijn als een vingerafdruk; ze zijn uniek en je kunt er gemaakte beelden en camera's mee aan elkaar koppelen. "We hebben een machine learning-model ontwikkeld dat deze ruis uit de beelden kan halen en kan analyseren", vertelt Guru Bennabhaktula, promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Spaanse universiteit van León.

Beelden gematcht aan camera

Het is vergelijkbaar met het patroon van groeven op een afgevuurde kogel. Elk wapen maakt een specifiek patroon op een kogel, zodat forensische experts een kogel van een plaats delict kunnen koppelen aan een specifiek wapen, of kunnen vaststellen dat twee kogels van verschillende plaatsen delict door hetzelfde wapen zijn afgevuurd.

Undercover
Lees ook:
Undercover op dark web: misbruikbeelden honderden Nederlandse kinderen in online netwerken

De ontdekking van Bennabhaktula, onder leiding van drie internationale professoren, kan handig zijn voor opsporingsinstanties. Als de politie bijvoorbeeld een camera vindt bij een verdachte van kindermisbruik, kunnen ze de gevonden beelden koppelen aan de camera die bij iemand thuis ligt en kijken of er een match is. De match kan ook gemaakt worden met foto's die iemand op sociale media plaatst.

Interesse opsporingsinstanties

Het onderzoek van Bennabhaktula is onderdeel van een groot Europese project en een samenwerking van verschillende universiteiten in Europa. "Elke groep was verantwoordelijk voor een specifieke forensische techniek." Alle uitkomsten van de onderzoeken zijn inmiddels gebundeld en voorgelegd aan internationale opsporingsinstanties.

"Interpol heeft al interesse getoond in de techniek", vertelt Bennabhaktula. "We hebben ook een presentatie gegeven aan het Nederlands Forensisch Instituut, hopelijk komt er een samenwerking uit."

Bekijk ook: undercover in Nederlandse kinderporno-netwerken

03:32
Hoe gaat het er in zo’n netwerk aan toe en wat betekent het voor een kind als er beelden van hem of haar in zo’n netwerk worden gedeeld? Techjournalist Daniël Verlaan zocht het uit.