Niet verboden

Politie wil achteraf handhaven, maar trekkers rijden zonder kenteken op snelweg

22 juni 2022 11:17 Aangepast: 22 juni 2022 17:21
De A1 tussen Apeldoorn en Stroe Beeld © ANP

De politie had aangekondigd op te treden als trekkers op de snelweg zouden rijden, maar laat nu weten dat nauwelijks te kunnen doen. De aantallen zijn daarvoor veel te groot, laat de nationaal commandant weten. Een woordvoerder van de nationale politie stelt dat er 'achteraf' wordt gehandhaafd, maar boeren roepen elkaar op zonder kenteken te rijden.

Voor trekkers geldt weliswaar een kentekenplicht, maar eigenaren die zonder kenteken rijden hoeven tot 1 juli geen boete te verwachten. Rijden op de snelweg is voor landbouwvoertuigen wél altijd verboden. 

Miniatuurvoorbeeld
Volg ons liveblog:

Teruglezen: Zo verliep de dag van de boerenprotesten

De vele honderden trekkers op weg naar het grote boerenprotest in Stroe zorgden vanmorgen voor grote problemen op de snelwegen. Rijkswaterstaat riep iedereen op niet langer de weg op te gaan vanwege de grote drukte. Bij knooppunt Grijsoord bij Arnhem leidde dat zelfs tot een aanrijding, waarbij een tractor achterop een personenauto reed. 

Vast rond Stroe

Op de snelwegen en provinciale wegen rond Stroe staat het verkeer nog steeds helemaal vast, in de rest van het land was de ergste verkeersoverlast rond 10.00 uur wel voorbij:   

De eerste boeren zijn in het Gelderse Stroe aangekomen voor het boerenprotest van vanmiddag. Ze krijgen bezoek van Geert Wilders, die aanwezig is om de boeren te steunen.

Onderweg naar Stroe zijn her en der in de weilanden langs de snelweg protestborden te zien. In dorpen staan mensen langs de kant van de weg, die applaudisseren en zwaaien naar de voorbijrijdende trekkers. Ook daar zijn langs de straten borden met leuzen te zien.

Stikstofbeleid

De boeren protesteren in Stroe tegen het aangekondigde stikstofbeleid. Om de stikstofuitstoot in Nederland terug te brengen, moet de veestapel in Nederland drastisch inkrimpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Emoties lopen hoog op over nieuwe stikstofberekeningen, maar waarom?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore