Ga naar de inhoud
Hulp gehad van handlangers

Twee tbs'ers ontsnapt uit kliniek Nijmegen door gat in hek

Ingang van de Pompekliniek in Nijmegen. Beeld © ANP

Twee personen die in behandeling zijn bij de tbs-kliniek De Pompekliniek in Nijmegen zijn gisteravond ontsnapt. Ze zouden hulp hebben gehad van handlangers, die met een slijptol een gat in het hek van de kliniek maakten.

De kliniek meldt aan dagblad De Gelderlander dat onbekenden met een slijptol het hek hebben opengeslepen en twee cliënten in een 'klaarstaande auto' hebben meegenomen.

"Deze onttrekking heeft plaatsgevonden zonder geweld te gebruiken. Het Openbaar Ministerie en de politie zijn direct geïnformeerd en de twee tbs-gestelden worden opgespoord. De Inspectie Justitie en Veiligheid is op de hoogte gesteld van deze ontsnapping."

Rond 20.30 uur

De Pompekliniek is één van de vijf instellingen van de Pompestichting, een particuliere instelling voor forensische psychiatrie in Nijmegen. De Pompestichting is een dochterstichting van Pro Persona. De ontsnapping vond plaats rond 20.30, laat een woordvoerder van Pro Persona weten. "In het belang van de opsporing kunnen op dit moment geen verdere mededelingen worden gedaan."

Volgens Het Parool is een van de twee ontsnapte mannen Luciano D. (24). Hij was de jongste op de Nationale Opsporingslijst en is eerder veroordeeld voor gewelddadige overvallen.

De man is al vaker ontsnapt. Zo onttrok hij zich eind 2015 aan toezicht toen hij met verlof was tijdens zijn verblijf in een justitiële jeugdinrichting in Lelystad. Chrissy Stroobach, die hem eerder als advocaat bijstond, was woensdag nog niet bereikbaar voor commentaar.