Ga naar de inhoud
Tegen stikstofplannen

Duizenden boeren voor protest naar Stroe, volle wegen verwacht

Een eerder boerenprotest, in de december 2021. Beeld © ANP

Het wordt misschien wel het grootste protest van veehouders ooit in ons land. Duizenden boeren worden vandaag verwacht in Stroe in de gemeente Barneveld. Ze protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Het protest zou aanvankelijk in Den Haag worden gehouden, maar werd verplaatst naar het dorpje Stroe. De gemeente acht de kans groot dat de wegen in het midden van het land daardoor volledig dicht komen te zitten.

De manifestatie begint om 12.00 uur op het terrein van een melkveehouder aan de Heetkamperweg in Stroe. Het dorp in de Gelderse Vallei is gekozen vanwege z'n centrale ligging en omdat in dat gebied de stikstofuitstoot fors moet worden teruggebracht.

Boeren onderweg

Vannacht om 05.00 uur vertrok een stoet van 90 tractoren vanuit het Groningse Vlagtwedde. Zij komen waarschijnlijk rond 12.00 uur aan. Ook boeren uit Limburg zijn 's nachts gaan rijden en verzamelden zich volgens de lokale site Nederweert24 op de parkeerplaats bij de McDonald's in Nederweert.

Veel inwoners van Stroe staan achter de actie, maar ze hopen dat het wel vreedzaam blijft:

Stroe bereidt zich voor op boerenprotest: 'Hopelijk blijft het gemoedelijk'

02:52
Inwoners hebben de oproep gekregen om thuis te blijven en de school gaat dicht.

Overlast wordt al heel vroeg in de ochtend verwacht. Boeren zullen zich op verschillende plekken in het land verzamelen en gezamenlijk naar de Gelderse Vallei rijden. De organisatie heeft gevraagd om niet met tractors over de snelweg te rijden, wat overigens ook verboden is.

Vannacht werd al een groep boeren tegengehouden die met tractoren vermoedelijk onderweg waren over de snelweg A58. Nabij 's-Heerenhoek zijn ze door de politie tegengehouden.

Eerste files

De snelweg A12 bij Den Haag werd vanmorgen al afgesloten uit voorzorg. De A2 loopt in noordelijke richting snel vol vanaf Den Bosch.  

De ANWB roept reizigers die in de buurt van het protest moeten zijn op om indien mogelijk hun reis uit te stellen. "Bij knooppunt Hoevelaken is het altijd al druk, maar nu naar verwachting helemaal. Het hele gedeelte daaromheen, de A1 en A28 bij Amersfoort, de A30 en de A12, daar zal het ook druk zijn. De boeren zullen waarschijnlijk ook veel via N-wegen reizen, maar het is lastig te voorspellen welke daarvan druk worden."

Vrees
Lees ook:
Vrees voor overlast bij boerenprotest Stroe: wat gaat er precies gebeuren?

20.000 deelnemers

Volgens de initiatiefnemers komen er 20.000 deelnemers naar de manifestatie. De gemeente Barneveld, waar Stroe bij hoort, gaf toestemming voor het protest, met de waarschuwing dat de lokale wegen mogelijk niet toegerust zijn op zo'n grote toestroom van mensen.

Boeren die morgen willen komen is volgens de organisatoren nadrukkelijk gevraagd om er een 'vreedzame dag' van te maken met respect voor regels en voorschriften.

Bekijk ook: Bioboer Tineke raakt door stikstofcrisis misschien boerderij kwijt

01:31
Al dertig jaar runt Tineke een biologisch-dynamische boerderij. Ondanks dat zij milieubewust boert, kan ook zij door het stikstofbesluit haar bedrijf kwijtraken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore