Na maanden coma

Wielrenster Amy Pieters langzaam vooruit: 'Ze eet weer met ons mee'

21 juni 2022 20:45
Amy Pieters in oktober 2021 Beeld © PA Images / Alamy - Sport

Een halfjaar na haar zware val tijdens een training in Spanje revalideert wielrenster Amy Pieters in Dordrecht. In de weekenden woont ze in haar ouderlijk huis. "Er is mondjesmaat progressie", vertelt haar vader in een interview met de NOS.

Pieters raakte vlak voor kerst tijdens een wegtraining in de buurt van het Spaanse Calp ernstig gewond door een aanrijding. Ze verloor daarbij het bewustzijn. Een aantal maanden lag ze in coma.

Half maart ontwaakte ze, en sindsdien gaat ze volgens haar vader, Peter Pieters, langzaam vooruit. "Mensen zijn benieuwd hoe het met haar is", vertelt hij.

Leren praten

De 31-jarige Pieters zit in een rolstoel, praten kan ze nog niet. "Ze moest eerst zelf leren ademen, vervolgens moest ze leren eten en nu eet ze eigenlijk al volledig met ons mee. De volgende stap is dat ze zelf leert praten", vertelt haar vader. "Het is een hele lange weg." 

Communicatie is al steeds vaker mogelijk. Ze begrijpt wat je zegt, vertelt hij. Ze knikt en ze lacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe herstel je van een maandenlange coma? 'Nooit meer helemaal de oude'

Half maart was haar situatie heel anders. "Ze werd wakker op een heel laag niveau. Er kwam heel weinig reactie uit haar. Heel langzaam is dat de laatste maanden verbeterd."

Deels verlamd

Pieters is nog deels verlamd; haar rechterarm en rechterbeen functioneren niet goed. "Ze moet overal bij geholpen worden. Maar we blijven hoop houden. Ook de behandelend artsen zien vooruitgang."

Ondanks haar toestand is Pieters optimistisch, zegt haar vader. "Vrij vrolijk in de omgang." Niemand weet in hoeverre ze verder kan herstellen in de toekomst. Pieters gaat straks naar een revalidatiecentrum in Woerden en de hoop is dat ze daar verdere stappen kan maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wielerploeg SD Worx moet omgaan met gevolgen val Pieters

Pieters is als wielrenster jaren actief geweest op de weg en op de baan. In 2019 werd ze Europees kampioen op de weg en werd ze wereldkampioen op de gemengde ploegenestafette. Op de baan werd ze de afgelopen drie jaar wereldkampioen op het onderdeel koppelkoers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore