Fons Lambie legt uit

Wat als Baudet de regels blijft negeren? Vijf vragen

21 juni 2022 18:33 Aangepast: 21 juni 2022 19:18
FvD-leider Thierry Baudet in de Kamer. Beeld © ANP

Ruim twee derde van de Tweede Kamer wil Thierry Baudet, de politiek leider van Forum voor Democratie, aanpakken omdat hij weigert om nevenfuncties te registreren in het register van de Tweede Kamer. Leidt dit tot schorsing van Baudet? Vijf vragen aan politiek verslaggever Fons Lambie over deze unieke parlementaire actie.

1. Wat wordt Baudet verweten?

"De FvD-leider weigert nevenfuncties, extra inkomsten en giften te melden in een openbaar register. En dat is niet volgens de regels van de Tweede Kamer. Baudet is naast Kamerlid ook bestuurslid van Forum voor Democratie bv en directeur van THPB Media B.V. De Forum-leider schrijft boeken en geeft, al dan niet tegen betaling, lezingen. Het College van onderzoek integriteit heeft Baudet medio maart al berispt en een aanwijzing gegeven. Ondanks die maatregel weigert Baudet dit nog steeds te doen. Dat is de aanleiding voor de acht fracties om een klacht in te dienen."  

2. Hoe bijzonder is dit?

"Al wekenlang is hieraan gewerkt door fractievoorzitters. Ze hebben er lang over gedubd en er is veel over gesproken. Dat heeft er wel toe geleid dat in totaal acht van de twintig fracties dit steunen. In september 2020 werd een commissie ingesteld die toezicht moet houden op de integriteit van Kamerleden. Die ging vorig jaar april officieel van start. Je zag de fractievoorzitters sindsdien even zoeken. Maar dit is toch bijzonder: acht partijen, samen in totaal twee derde van Tweede Kamer, die nu de integriteitsregels proberen te handhaven." 

3. Wordt hij nu geschorst?

"Schorsen betekent: dan mag je een maand lang niet het woord voeren in vergaderingen, maar je mag wel stemmen. Baudet zou zijn stemrecht dus niet verliezen.

Het is een hele procedure. De klacht die nu wordt ingediend, komt binnen bij het College Onderzoek Integriteit van de Tweede Kamer. Dat college bestaat uit drie onafhankelijke experts. Het is nu eerst aan dat college om te bepalen of de klacht terecht is. Zo ja, dan stellen ze een sanctie voor. 

Een aanwijzing en een berisping heeft Baudet in maart al gekregen. De volgende stap is een schorsing van een maand. Adviseert het college een sanctie, dan moet de Kamer daarover stemmen, maar je ziet vandaag al een ruime meerderheid die aandringt op de eerste stap tot een schorsing. Zodra Baudet zijn nevenfuncties registreert, verdwijnt de klacht." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Acht partijen in Tweede Kamer dienen klacht in tegen Baudet, schorsing dreigt

4. Wat als Baudet blijft weigeren?

"Die hele procedure gaat wel even duren. Het oordeel van het college wordt pas na het zomerreces verwacht. Blijft Baudet weigeren, dan houdt het eigenlijk op. Die frustratie hoor je ook bij fracties: de regels die nu zijn vastgesteld, die werken niet. De klachtenprocedure is ingewikkeld, de sancties zijn niet helder en worden niet automatisch geactiveerd bij overtreding. Dus verschillende partijen zeggen: de huidige regels voldoen eigenlijk niet. Tegelijk zijn er ook Kamerleden die zeggen, we moeten het met deze regels doen, dus klagen dat ze niet deugen heeft nu geen zin. In oktober wordt de regeling geëvalueerd en dan zullen er ongetwijfeld wijzigingsvoorstellen op tafel komen."

5. Hoe valt dit binnen Forum voor Democratie?

"In elke andere partij zou het tot veel reuring leiden als een schorsing dreigt voor een partijleider. Maar Forum is vooral nu een club van Baudet-getrouwen. Iedereen met kritiek op Baudet is de afgelopen jaren al vertrokken, na een aantal ruzies en meningsverschillen. Forum was bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2018 de grootste, het alternatief op rechts voor VVD- en CDA-kiezers. Maar de partij is fundamenteel veranderd. Ze varen een veel scherpere, radicalere koers. In de peilingen staat de partij nu op vier of vijf zetels. Forum valt vooral op met anti-corona, maar tegenwoordig ook met anti-NAVO-standpunten. Bovendien zie je bij Forum een grote afkeer van hoe de Tweede Kamer functioneert, een grote afkeer van andere partijen, een grote afkeer van het partijkartel. Dus binnen Forum wordt dit gezien als een aanval op Baudet." 

Zo reageerde Baudet zelf op de klachten van de Kamerfracties:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore