Weekcijfers RIVM

Aantal coronabesmettingen schiet omhoog, 'maar niet te vergelijken met vorige zomer'

21 juni 2022 16:05 Aangepast: 21 juni 2022 16:07
Een vrouw ondergaat een coronatest. Beeld © ANP

Het aantal coronabesmettingen stijgt voor de derde week op rij, meldt het RIVM. In de afgelopen week testten 26.462 mensen positief op corona. Dit zijn ruim 10.000 meer vergeleken met vorige week.

Toen werden nog 15.526 positieve testen gemeld. Gemiddeld werden de afgelopen week 3780 besmettingen per dag vastgesteld. Een week eerder ging het gemiddeld om 2217 besmettingen per dag. 

Nieuwe omikronvarianten

De stijgende cijfers hebben vermoedelijk te maken met de nieuwere omikronvarianten BA.4 en BA.5, deze verspreiden zich al een paar weken over ons land. Ze zijn besmettelijker, maar het lijkt er vooralsnog niet op dat deze varianten ook ziekmakender zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Krijgen we een coronagolf deze zomer? Alles wijst erop van wel

Het RIVM meldt dat de situatie op dit moment niet te vergelijken is met een jaar geleden. Toen steeg het aantal besmettingen door de deltavariant die rondging. "De huidige omikronvarianten zijn minder ziekmakend dan de deltavariant vorige zomer", schrijft het RIVM.

Het instituut waarschuwt dat bij een hoger aantal besmettingen de druk op de zorg weer kan toenemen. Op dit moment zijn de stijgende besmettingscijfers al terug te zien in de ziekenhuisopnames. Voor het eerst in ruim een maand liggen er meer dan 600 mensen met corona in het ziekenhuis.

Ook meer ziekenhuisopnames

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat bijna alle coronapatiënten op de verpleegafdelingen liggen. Op de intensive cares liggen nu 22 coronapatiënten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

Werkgevers zien bui al hangen: 'Coronaregels weer invoeren'

Hoewel er een toename te zien is in de ziekenhuizen, zijn de aantallen nog altijd relatief laag. Er liggen momenteel aanzienlijk minder patiënten met  corona in het ziekenhuis vergeleken met de laatste golf.

Van eind oktober tot eind april, ongeveer zes maanden lang, behandelden de ziekenhuizen continu meer dan duizend coronapatiënten. Op het hoogtepunt in december lagen zelfs meer dan 2800 mensen met corona op verpleegafdelingen en ic's.

Bekijk ook: Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

Ook vorig jaar muteerde het coronavirus volop. In deze video leggen we uit of we ons zorgen moeten maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore