Tropisch én Hollands

Het wordt tropisch, met daarna snel een bak regen: 'Het is niet heel stabiel'

21 juni 2022 15:03 Aangepast: 23 juni 2022 06:49
Mensen zoeken verkoeling op het Museumplein in Amsterdam. (Archieffoto) Beeld © ANP

Prima weertje vandaag, toch? 22 graden, genoeg zon, af en toe een wolk. De komende dagen doet de temperatuur er zelfs nog een schepje bovenop. Maar laat je niet verrassen door de (flinke) buien.

Morgen al staat er 25 tot 28 graden op het programma, weet meteoroloog William Huizinga van Buienradar. "Er is volop zon, weinig bewolking en dat betekent: goed smeren."

Zonkracht 7

Want de kans is groot dat het zonkracht 7 wordt. Dat betekent dat je met een lichte huid binnen 10 tot 15 minuten kunt verbranden. 

In onderstaande video leggen we uit waarom smeren met zonnebrandcrème absolute noodzaak is, hoe je die moet gebruiken en hoe die je beschermt:

Is woensdag dan de warmste dag van de week? Nee. Donderdag wordt het zweten voor zo goed als iedereen. Op veel plekken kan het dan zelfs boven de 30 graden worden, weet Huizinga. Op de Wadden valt het met 24, 25 graden nog relatief mee, maar zelfs daar is het dus flink warm. 

Onweer

Maar pas op. Als je wilt barbecueën donderdag, is het zaak de kolen al vroeg aan te steken. Huizinga: "Vanuit het zuiden komen er namelijk regen- en onweersbuien onze kant op." Toch zonde wanneer je net alles gereed hebt voor het avondeten.

Hoe anders is de vrijdag. De regen- en onweersbuien nemen ons land dan goed te pakken. De wind draait naar het zuiden, en dat betekent dan weer dat het zeker niet ontzettend afkoelt. 21 tot 25 graden, veel koeler wordt het niet.

Regengebied op zondag

Het weekend dan? "Niet heel stabiel", zegt Huizinga op z'n meteorologisch. "Zaterdag 25 graden, wat wolken, wat zon, maar ook weer kans op die regen- of onweersbui. Op zondag trekt er wel echt een regengebied over ons land. Die dag kan een stuk minder fraai uitpakken."

Zo warm is het nu bij jou:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore