20.000 deelnemers

Boerenprotest in Stroe: wegen en afritten afgesloten, scholen en bedrijven dicht

21 juni 2022 13:01 Aangepast: 21 juni 2022 14:43
Beeld © ANP

Het voor morgen aangekondigde boerenprotest in Stroe gaat voor verkeersproblemen in de regio zorgen. Weggebruikers moeten rekening houden met een zeer zware ochtend- en avondspits. Rijkswaterstaat sluit de op- en afritten van de A1 bij Stroe en de provincie Gelderland sluit de N310 voor een deel af. Vanwege die verwachte verkeersdrukte blijven scholen dicht.

Ook op lokale wegen worden maatregelen getroffen. De gemeente Barneveld heeft inwoners en bedrijven aangeraden morgen thuis te blijven. Volgens de boeren komen er mogelijk 20.000 deelnemers naar het protest tegen de stikstofplannen van het kabinet.  Rijkswaterstaat houdt voor morgen rekening met een zeer zware ochtend- en avondspits vanwege de protesten. 

Trekkers

De organisatie heeft boeren opgeroepen niet met de trekker te over de snelwegen te rijden, maar veel boeren hebben wel aangegeven op de tractor naar Stroe te gaan. Ook als zij alleen over provinciale wegen rijden, kan het verkeer vast komen te staan.

De politie heeft aangekondigd in ieder geval te op te treden tegen trekkers op de snelweg. "Door hun traagheid kunnen tractoren op de snelweg/autoweg zorgen voor onveilige situaties."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boerenprotest volgende week niet in Den Haag, maar op de Veluwe

De demonstratie heeft ook gevolgen voor het openbaar vervoer. Vervoerder Keolis denkt dat bussen vertraging kunnen oplopen. Ook zouden er lijnen helemaal uit kunnen vallen. Barneveld raadt iedereen die in de buurt van Stroe moet zijn aan om voor vertrek eerst naar de actuele verkeersinformatie te kijken. 

Om te voorkomen dat de gemoederen bij het protest al te verhit raken, heeft de gemeente ook een alcoholverbod afgekondigd voor de openbare ruimte in het hele dorp en omgeving. 

Weiland in Stroe

De boeren protesteren tegen het stikstofbeleid. De aangekondigde maatregelen om de stikstofuitstoot drastisch te verminderen betekenen dat in veel gebieden de hoeveelheid vee moet halveren. Een boer uit het kleine dorp Stroe aan de A1 heeft zijn weiland ter beschikking gesteld voor het protest:

Op dit weiland worden morgen zo'n 20.000 boeren verwacht. Op dit weiland worden morgen zo'n 20.000 boeren verwacht.

Geen afstandsonderwijs

Het Aeres MBO in Barneveld blijft morgen dicht. Er wordt niet gekozen voor afstandsonderwijs. "Dat coronatrauma willen we ze niet aandoen", zegt de directeur. Op de school stonden voor morgen examens gepland. Die moeten nu worden ingehaald. De middelbare school Johannes Fontanus College in Barneveld blijft ook dicht, maar daar kiezen ze wel voor thuisonderwijs. Alleen de herexamens worden in de school afgenomen.

Ook de basisschool in Stroe houdt zijn deuren de hele dag gesloten.  

Leraren slapen bij collega's

Op de J.H. Donnerschool in het nabijgelegen dorp De Glind gaan alle lessen woensdag zoveel mogelijk door, aldus directeur Jan Hofman. De school biedt speciaal basis- en voortgezet onderwijs. Leraren doen volgens Hofman hun uiterste best om er woensdag te zijn. Ze logeren bij een collega in de omgeving of vertrekken 's ochtends heel vroeg om op tijd te komen. Leerlingen die de school niet kunnen bereiken krijgen les op afstand.

Bekijk ook: Minister Van der Wal tegen boeren: 'Mijn kinderen zitten binnen te trillen'

Na het bekendworden van de plannen, kreeg minister Van der Wal enkele boeren bij haar thuis op bezoek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore