'Zie hem wit en grauw worden'

Machinist na dood conducteur Herman: 'Het is mis, ik voel het, een onderbuikgevoel'

21 juni 2022 12:11 Aangepast: 21 juni 2022 14:18
Beeld © ANP

Het is zondagavond 22.30 uur als de intercity met conducteur Herman aan boord met drie minuten vertraging vertrekt van Amsterdam naar Amersfoort. "Even flink doorrijden was mijn idee", schrijft de machinist in een emotioneel bericht op Facebook. Dat doorrijden gaat niet op een avond die dramatisch eindigt. "Ik zie dat het niet goed gaat met Herman."

Na een incident in Hilversum werd een hoofdconducteur onwel. De 62-jarige man moest worden gereanimeerd, maar kwam te overlijden. Vlak daarvoor was hij betrokken bij een woordenwisseling met twee zwartrijders.

De machinist kreeg rond station Naarden/Bussum de eerste signalen dat er iets niet goed gaat in de trein. Meerdere oproepen via het communicatiesysteem worden niet beantwoord, waarna hij zelf een poging doet. "Twee keer naar de hoofdconducteur, geen reactie. Intussen reed ik station Hilversum Media Park voorbij."

'Wat ga ik aantreffen?'

Hij voelt dat er iets mis is en besluit de trein in Hilversum stil te zetten. "We kennen het allemaal wel, het onderbuikgevoel. Er is iets aan de hand en aarzel geen seconde om m'n trein zo snel mogelijk stil te zetten." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Conducteur overleden na opstootje met zwartrijders, verband onderzocht

Het is snel duidelijk dat er inderdaad wat aan de hand is, want reizigers die op het perron staan, kijken aandachtig de trein in. "Wat ga ik aantreffen? Is het eerste wat ik denk."

'Ik zie hem wit en grauw worden'

Er is een hoop geduw en geschreeuw op het station, schrijft hij. En na een knikje richting conducteur Herman lijkt het redelijk af te lopen. "Ik loop terug en op dat moment stapt Herman uit de trein en zie ik dat het niet helemaal goed gaat. Ik zet hem op het bankje op het perron om even bij te komen en hij pakt zijn pufje omdat hij het wat benauwd heeft."

"Gaat het?", vraagt de machinist aan Herman. 'Ja het gaat goed', zegt Herman. Het zouden de laatste woorden zijn die Herman tegen hem zegt. Want het gaat niet goed. "Ik zie hem wit en grauw worden, hij raakt bewusteloos..."

'Spoor 3 blijft bijzondere plek'

Er komt hulp. Politie, brandweer, ambulance, de machinist zelf, maar het helpt niet meer. "Herman is ondanks alle hulp van iedereen overleden. M'n andere collega's en ik hebben ons daar staande gehouden en zijn opgevangen door de wachtdienst."

De machinist is inmiddels thuis, en zegt steun te voelen bij zijn vriendin en werkgever NS. Hij heeft ook nog een laatste groet aan zijn collega.

"Beste Herman... Een fijn, mooi mens en altijd een goede collega. Te jong, te vroeg heen gegaan!!! Voor mij zal spoor 3 te Hilversum altijd een bijzondere plek blijven...op trein 1583."

Wat is er gebeurd?

Vlak voor het overlijden was de conducteur betrokken bij een incident met twee zwartrijders. Hij sprak  twee jongens van 15 en 16 jaar aan, toen bleek dat zij geen geldig vervoersbewijs bij zich hadden. Er ontstond een woordenwisseling, zegt een woordvoerder van de politie tegen RTL Nieuws.

"Twee andere collega's kwamen erbij. Toen werd het duwen en trekken. Daarop is de trein gestopt in Hilversum." Eén van de jongens is daar aangehouden. De ander werd later thuis opgespoord. 

Na het opstootje werd de man onwel op het perron en kwam hij te overlijden. De politie meldt dat er geen verband is tussen het overlijden van de conducteur en de aanvaring. De jongens hebben wel een boete gekregen voor zwartrijden en voor het zich niet kunnen identificeren. Ze zijn gisteravond vrijgelaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore