Ga naar de inhoud
873 wachtenden

Vorig jaar minder nieuwe pleegouders: wachttijd voor pleegkinderen loopt op

Een kind speelt in de woonkamer, foto ter illustratie. Beeld © ANP

Er zijn vorig jaar minder nieuwe pleegouders ingeschreven. Daardoor loopt het tekort aan pleeggezinnen verder op, en moeten kinderen langer wachten op een plek. Dat meldt Pleegzorg Nederland.

Vorig jaar kwamen er 2297 nieuwe pleegouders bij, een afname van 13 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook in de pleegzorg hadden ze last van de coronapandemie: door lockdowns en thuisonderwijs wilden minder mensen zich inzetten als pleegouder.

"Nu alle beperkingen voorbij zijn, hopen we een inhaalslag te kunnen maken in de werving van nieuwe pleegouders. Want dat is heel hard nodig", zegt Pleegzorg Nederland.

873 wachtenden

Het aantal nieuwe pleegouders neemt al jaren af, terwijl er steeds meer kinderen afhankelijk zijn van deze vrijwilligers. Jaarlijks zijn zo'n 3500 nieuwe pleeggezinnen nodig. Aan het eind van het jaar wachtten 873 kinderen en jongeren op plaatsing bij pleegouders. Dat aantal bleef ongeveer gelijk ten opzichte van 2020.

Vooral voor jeugdigen met ernstige emotionele-, hechtings- of gedragsproblemen en voor broers en zussen die graag samen bij pleegouders willen wonen, was het langer wachten.

Schreeuwend
Lees ook:
Schreeuwend tekort aan pleeggezinnen: 700 kinderen in de wachtkamer

Deeltijdpleegzorg, waarbij een kind bijvoorbeeld alleen in het weekend of een paar dagdelen in de week komt, was populairder dan een jaar eerder. Tegelijk ging het bij deze groep ook om kinderen met zwaardere problemen, zegt Pleegzorg Nederland.

In de eigen omgeving

In één op de vijf gevallen ging het om een deeltijdplaatsing. Daar wordt bijvoorbeeld voor gekozen om ouders even wat rust te geven. Ongeveer de helft (47 procent) van de pleegkinderen vond een plekje in de eigen omgeving. Bijvoorbeeld bij grootouders, tantes en ooms, leerkrachten of buren.

Eerder bezochten we Jeremy en zijn pleegouders Roelina en Erik. Zij vertellen over hun ervaringen:

Groot tekort aan pleegouders: 'Als je ruimte in je hart hebt: doen!'

02:58
"Als je ruimte in je hart hebt: doen!", zegt Roelina over het aanbieden van pleegzorg.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update