'Kan totaal ontsporen'

Segers vreest 'burgeroorlog op beschaafde manier' om stikstofplannen

21 juni 2022 00:17
Segers in gesprek met een boer in Renswoude. Beeld © NP

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vreest dat de stikstofcrisis kan ontaarden in een burgeroorlog, maar dan 'op een beschaafde manier'. Dat zei hij bij WNL op NPO Radio 1.

"Deze stikstofcrisis heeft alles in zich om totaal te ontsporen", zei de fractievoorzitter van de kleinste regeringspartij. Segers denkt dat het nog wel te voorkomen is, dankzij de 'poldercultuur' in Nederland.

Bekijk hier het fragment:

Volgens Segers zijn de boeren enerzijds en de bestuurders en ambtenaren anderzijds compleet verschillende werelden. Ondanks de 'enorme polarisatie' tussen stad en platteland is de hoop nog niet verloren, zegt Segers. "We hebben alles in ons om dit uiteindelijk in goede banen te leiden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Farmers Defence Force wil snelwegen blokkeren en vaker bij huis minister langs

Intussen zouden op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 'crisisscenario's' zijn uitgewerkt. Dat schrijft NRC.

Blokkeren voedselketen

Deze scenario's lopen uiteen van actievoerende boeren die overheidsgebouwen bezetten tot bedreigingen aan het adres van ambtenaren en bewindspersonen. Ook zou in een van de scenario's worden uitgegaan van het blokkeren van de voedselketen. Daarnaast zou worden gevreesd voor incidenten als zelfdodingen van boeren als gevolg van het beleid en aanrijdingen met trekkers, meldt NRC.

Eerder stonden boeren met trekkers op de stoep van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Ook landbouwminister Henk Staghouwer moest een bezoek afzeggen omdat de boer die hem zou ontvangen berichten kreeg die 'intimiderend van aard zijn'.

Bekijk ook: Bioboer Tineke raakt door stikstofcrisis misschien boerderij kwijt

"Het is een dom idee om een aantal bedrijven te laten stoppen en de rest door te laten boeren op dezelfde manier. We moeten veranderen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore