Gesprek gaat door

Veiligheidsregio's en kabinet zijn het nog niet eens over asielopvang

20 juni 2022 21:38 Aangepast: 21 juni 2022 07:40
Staatssecretaris Eric van der Burg, verantwoordelijk voor asielzaken. Beeld © ANP

De veiligheidsregio's en het kabinet hebben nog geen akkoord bereikt over een nieuw plan om de asielopvang in Nederland beter te organiseren. Later deze week komen ze nog een keer bij elkaar om erover te spreken.

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad en een delegatie van het kabinet, onder wie staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel), bespraken een plan dat oplossingen moet bieden om de problemen in onder meer aanmeldcentrum Ter Apel te voorkomen. Maar ze zijn het nog niet met elkaar eens.

Het was 'geen prettige bijeenkomst', hoorde politiek verslaggever Floor Bremer achter de schermen. "Het kabinet zou met een duidelijk plan komen, maar dat plan bleek er niet te zijn. Dus hebben de burgemeesters het idee dat zij de problemen van het kabinet moeten oplossen. Daar hebben ze geen zin in."

Van der Burg: uitblijven akkoord leidt niet tot acute problemen

Dat het kabinet nog geen akkoord heeft bereikt met de veiligheidsregio's, leidt volgens staatssecretaris Eric van der Burg nog niet tot problemen met de opvang van asielzoekers. "Het speelt voor nu, de komende dagen en volgende week geen rol", zei de bewindsman na het overleg met het Veiligheidsberaad. "We hebben ook in die zin de tijd om te zorgen dat het op een goede manier gebeurt."

Stabielere opvang

De burgemeesters willen een structurelere oplossing en willen op de korte termijn naar een stabielere opvang. Bovendien moet er meer huisvesting komen.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei ervan te zijn doordrongen dat de grenzen zijn bereikt en dat 'de kar vastloopt'. Ook zei hij dat de leden van Veiligheidsberaad zitten met veel vragen. "Maar iedereen is het ermee eens dat we iets moeten."

Eén van de knelpunten is de financiering. Gemeenten willen garanties voordat zij zelf investeren om woningen geschikt te maken voor huisvesting van bijvoorbeeld statushouders. Ook wringt het bij gemeenten op het gebied van personeel. "Er is overal een tekort aan mensen", zei staatssecretaris Van der Burg. Hij erkende dat het kabinet toezeggingen zou moeten doen aan de veiligheidsregio's.

'Constructief verder'

Zowel Van der Burg als het Veiligheidsberaad kan niet beloven dat het later deze week wel van een akkoord komt. "Ik heb er vertrouwen in dat wij een oplossing bereiken om de opvang van vluchtelingen goed te regelen. Daar gaan wij constructief mee verder", aldus voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

Voorafgaand aan het overleg was een aantal burgemeesters al kritisch. Zij willen andere burgemeesters niet dwingen mensen binnen hun gemeentegrenzen op te vangen. "Hierdoor komen wij in een onmogelijke positie. Wij werken onderling heel goed samen. Dat wil ik zo houden", zei burgemeester Femke Halsema van Amsterdam.

Bruls zei ook dat de extra verantwoordelijkheden voor veiligheidsregio's moeilijk liggen. Maar het Veiligheidsberaad voelt zich wel verantwoordelijk en wil de problemen helpen oplossen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet komt met crisisaanpak voor vastgelopen asielopvang

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore