Ga naar de inhoud
1415 verzoeken in 2021

Steeds meer donorkinderen willen weten wie hun ouders zijn

Foto ter illustratie Beeld © ANP (Archieffoto)

Steeds meer mensen willen weten dankzij welke spermadonor ze geboren zijn of dankzij wie ze zwanger werden. Vorig jaar kwamen er 1415 verzoeken om informatie binnen bij de organisatie die erover gaat, de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (Sdkb).

Dat is het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar. Vergeleken met 2020 steeg het aantal aanvragen met 30 procent.

Voor 1 juni 2004

De stichting kreeg vorig jaar 343 verzoeken om 'persoonsidentificerende donorgegevens' van behandelingen van voor 1 juni 2004. Dat is bijna evenveel als in 2019 en 2020 bij elkaar. Donorkinderen vroegen 61 keer om 'fysieke en sociale gegevens' over de donor, en ook dat is vrijwel evenveel als de twee voorgaande jaren bij elkaar opgeteld.

Niels
Lees ook:
Niels is één van de weinige spermadonoren en dat is een probleem

Wettelijke ouders vroegen 457 keer om informatie over de spermadonor die hun kinderwens heeft vervuld. Dat is het hoogste aantal ooit.

Het aantal verzoeken om informatie stijgt al ongeveer tien jaar, zegt de stichting, 'maar de groei is dit jaar groter dan voorheen'.

Documentaireserie over Jan Karbaat

In maart en december kwamen er opvallend veel aanvragen. Dat zou te maken kunnen hebben met media-aandacht, bijvoorbeeld een documentaireserie over dokter Jan Karbaat, die tientallen vrouwen zwanger maakte met behulp van zijn eigen sperma.

Na 2004

Kinderen die op of na 1 juni 2004 met behulp van een donor zijn verwekt, kunnen gegevens over de donor opvragen bij de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (Sdkb). Vanaf zestienjarige leeftijd kunnen zij ook de persoonsgegevens van de donor opvragen (naam, geboortedatum en woonplaats). 

Voor 2004

Vóór 1 juni 2004 konden donoren en klinieken afspreken dat de donor anoniem zou blijven (de zogenaamde A-donoren). Donorkinderen die vóór 1 juni 2004 zijn verwekt kunnen bij de Sdkb wel een aanvraag doen voor de persoonsgegevens van de donor.

Sdkb kan de gegevens dan echter alleen aan het donorkind verstrekken als de donor daarmee instemt. Als de donor toestemming weigert, mag Sdkb de gegevens niet verstrekken. Dit is wettelijk bepaald en geldt ook als er sprake is van een donor die op zijn eerdere toezegging terugkomt en alsnog toestemming weigert.

Wel is het mogelijk dat de situatie verandert: het Ministerie van VWS is bezig met het aanpassen van de Wdkb omdat de wet in strijd is met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) en het Verdrag inzake de rechten van het kind (IVRK).

Bron: Donorgegevens.nl