Ga naar de inhoud
Dodelijke cyanide

Giftige abrikozenpitten uit de handel gehaald (want ze zijn, eh, giftig)

Het gaat om de zachte pit die in het binnenste van een harde abrikozenpit zit (zie onder). Beeld © iStock

Een opvallend bericht van een groothandel gespecialiseerd in Chinese voedingsproducten. Vanwege 'een overschrijding van de cyanidelimieten' roept het bedrijf de verkochte abrikozenpitten terug. Al jaren wordt gewaarschuwd om de pitten niet te eten omdat er amygdaline in zit. Als je dat gaat malen of kauwen, wordt dit omgezet in het dodelijke cyanide.

In 2017 overleefde een man in Limburg ternauwernood een cyanidevergiftiging nadat hij de pitten had gegeten.

'Eet het product niet'

Het gaat om het bedrijf Liroy B.V. uit Benthuizen. Dat verkocht het product Apricot Seeds (Pak Hang) van het merk Golden Lily.

De pitten zouden een veel hogere concentratie waterstofcyanide bevatten dan is toegestaan. "Eet het product niet en breng het terug naar het verkooppunt. Hier krijgt u het aankoopbedrag terug", luidt ook het advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De voedseldistributeur beweert dat het menselijk lichaam kleine hoeveelheden cyanide kan 'elimineren'. "Grotere hoeveelheden – zoals die wanneer de korrels als snack worden gegeten – kunnen leiden tot cyanidevergiftiging, wat dodelijk kan zijn."

Hoeveel zakjes met de pitten door het bedrijf verkocht zijn, is niet bekendgemaakt. Het bedrijf is niet bereikbaar voor commentaar.

Maximaal een halve grote pit

Deskundigen adviseren sowieso om de pitten niet te eten (zie kader). In een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) staat dat een volwassene nooit meer dan 370 milligram aan pitten moet eten. Dat is een halve grote pit, of drie kleine.

'Zou verboden moeten worden'

Eind 2017 zag de Limburger Gert Arts een zakje abrikozenpitten in het schap met nootjes in de winkel. Hij at een half zakje leeg. Een paar uur later lag hij op de intensive care. Hij overleefde, maar wilde iedereen waarschuwen: "Het is puur vergif."

Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan sloot zich destijds aan bij die waarschuwing. "Zo'n zak zou vol met doodshoofden moeten staan. Wat mij betreft zou het verboden moeten worden."

In de pit van een abrikoos zit cyanide. "Dat is een heel gevaarlijk gif, waar eigenlijk alles wat leeft van doodgaat. Dit is het klassieke, dodelijke vergif. Je hart gaat eerst heel snel kloppen en op een gegeven moment heel langzaam, en dan stopt het ermee. Je krijgt ook hoofdpijn, verwarring, duizeligheid. Als de dosis hoog genoeg is, raak je in coma en ga je dood."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore