'Needle spiking'

Verdachte prikincident op Haags festival zit nog vast

20 juni 2022 19:00 Aangepast: 20 juni 2022 19:08
Bezoekers van Den Haag Outdoor. Beeld © ANP

De 31-jarige verdachte die zaterdag is aangehouden omdat hij betrokken zou zijn bij een 'prikincident' op het dancefestival Den Haag Outdoor, zit nog vast. Een politiewoordvoerder meldt dat de man, die verdacht wordt van zware mishandeling, woensdag wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Een vrouw zou zaterdag op het festival in het Zuiderpark met een naald zijn geprikt. Tot nu toe is één aangifte gedaan, aldus de politie. "We sluiten niet uit dat het er meer kunnen worden. We vragen mensen die meer weten van het incident, of mogelijk zelf slachtoffer zijn, zich bij ons te melden."

Meer meldingen

De laatste tijd zijn er vaker meldingen van mensen die zeggen tijdens het uitgaan met een naald te zijn geprikt en die vermoeden dat ze met drugs zijn ingespoten. Over dit fenomeen, 'needle spiking' genoemd, is veel onduidelijk. Het politieonderzoek moet uitwijzen of hier op het Haagse festival sprake van was.

Zo is het volgens de politiewoordvoerder nog niet te zeggen of de verdenking van zware mishandeling betekent dat de verdachte iemand heeft geprikt met een naald met daarin een substantie. "Daar doen we nog onderzoek naar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bezoekster Haags festival mogelijk geprikt met injectienaald

In mei zeiden zes mensen dat ze in Kaatsheuvel waren geprikt, waardoor één vrouw onwel was geworden. Ook zijn er meldingen over needle spiking uit Amsterdam, Alkmaar en Venlo. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie riep vorige maand in een Kamerdebat over het verschijnsel vermeende slachtoffers op altijd aangifte te doen.

Medische hulp zoeken

De politie zegt dat mensen die denken dat ze zijn gedrogeerd zo snel mogelijk medische hulp moeten zoeken. Het Trimbos-instituut adviseert daarnaast om snel de eigen urine op te vangen. Drugs verdwijnen na verloop van tijd uit het lichaam en zo is de kans groter dat sporen ervan worden gevonden.

Bekijk ook: 'Ik viel op de grond'

Het fenomeen needle spiking was vorig najaar in opkomst in Engeland. Daar maakten we toen deze video over.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore