Ga naar de inhoud
Medepassagier deed aangifte

Man krijgt taakstraf van 60 uur voor masturberen in trein

Een trein op station Heemstede-Aerdenhout Beeld © ANP

De rechtbank heeft een 39-jarige man veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur omdat hij zichzelf zat te bevredigen in een trein. Dat deed hij terwijl hij tegenover een medereiziger zat. De man zei tegen de rechter dat hij zich diep schaamde.

Het voorval was op 21 februari dit jaar. De man ging die dag in de trein naar Haarlem tegenover een vrouwelijke medereiziger zitten. Zij zag dat de verdachte zijn geslachtsdeel uit zijn broek haalde en op- en neergaande bewegingen maakte.

De vrouw deed daarop aangifte bij de politie. Ze is sinds de gebeurtenis angstig in de trein en op straat, zo bleek uit haar ingediende vordering tot schadevergoeding.

OnlyFans
Lees ook:
OnlyFans verduidelijkt nieuw beleid: geen seks en masturbatie, echt of gesimuleerd

Opvallend is dat de verdachte twee keer eerder is veroordeeld voor een soortgelijk delict. Tijdens de zitting zei de man zich diep te schamen.

Volgens hem heeft hij nooit geleerd met zijn emoties om te gaan en erover te praten. Daardoor kropt hij gevoelens op en moet hij de spanning kwijt. Reizen met de trein zorgt bij hem voor een bepaalde sensatie, verklaarde hij. Hij wil niet meer in herhaling vallen en vermijdt sinds het voorval de trein. 

Onder toezicht reclassering

Sinds zijn laatste veroordeling vorig jaar staat hij onder toezicht van de reclassering. Ook heeft hij begeleiding van een ggz-instelling. Volgens de reclassering lukt het hem steeds beter over zijn gevoelens te praten waardoor hij de spanning niet meer zo ver opbouwt. Ook doet hij mee aan een Maatjesproject. De verdachte meent dat dit een doorbraak is in zijn ontwikkeling.

De politierechter oordeelt dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het 'schenden van de eerbaarheid'. Dat vrouwen worden lastig gevallen en op deze manier worden geconfronteerd met ongewenst gedrag, is een ernstig feit, 'zeker als dat in een trein gebeurt'. Het is volgens de rechter een inbreuk op de veiligheid.

Schuldbewust

Bij het bepalen van de straf heeft de politierechter meegewogen dat de man schuldbewust is en zich zichtbaar schaamde voor wat hij heeft gedaan. Zijn behandeling bij de reclassering en de ggz-instelling wordt met twee jaar verlengd.

Omdat het slachtoffer de aanvraag tot schadevergoeding niet goed had onderbouwd, krijgt ze niet de 500 euro schadevergoeding die ze had gevraagd.