Ga naar de inhoud
Donderdag het ergst

Ramen dicht en binnenblijven: deze week hooikoortspiek

Jeukende ogen en een snotneus: veel mensen hebben nu hooikoortsklachten. Beeld © iStock

De grassen bloeien volop en de pollen dwarrelen door de lucht. Dit is slecht nieuws voor hooikoortspatiënten en het wordt deze week alleen maar erger. "Donderdag is er een hooikoortspiek."

"We zitten midden in de tijd van het jaar dat de meeste pollen in de lucht hangen", zegt Marc de Jong van Buienradar. De grassen zijn de grootste veroorzaker van hooikoortsklachten en juist op droge en zonnige dagen, zoals afgelopen weekend, staan die grassen in volle bloei. De pollen zijn de veroorzaker van de klachten.

"Zaterdag was een droge dag en erg warm. De wind kwam over land en voerde veel pollen mee. Daar hadden veel mensen last van." Dat zal de aankomende dagen niet veel anders zijn. "Vooral op donderdag zijn de omstandigheden ongunstig: het is dan ook erg warm en droog. De pollenradar kan op 9 springen.

Pollenrader:

Slechte luchtkwaliteit, meer klachten

"Donderdag wordt inderdaad een slechte pollendag, maar dat komt ook omdat de ozonvorming voor een slechte luchtkwaliteit zorgt en dat verergert de klachten", vertelt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit.

Ongeveer twintig procent van de Nederlanders heeft hooikoortsklachten, maar veel mensen die last hebben van hooikoorts vinden zich volgens Van Vliet geen patiënt. "Het is best een ingewikkelde groep, want veel mensen vermoeden dat ze hooikoorts hebben, maar zijn nooit getest. Mensen met een beetje last, denken vaak: het gaat wel over."

Link met voedselallergie

Toch raadt Van Vliet aan om ook met een beetje klachten je te laten testen. "Er is een link tussen hooikoorts en voedselallergie. Veel mensen weten dit niet, maar mensen die last hebben berkenpollen, kunnen appels slecht verdragen. Bij graspollen zijn de kruisreacties juist kiwi's, wortels, tomaten en kersen eet."

Neusspray,
Lees ook:
Neusspray, pillen of zoenen? Dit kun je doen tegen hooikoorts

Er zitten vergelijkbare eiwitten in, die veroorzaken extra blootstelling aan allergenen en zorgen voor meer klachten. "Eet je tijdens de hooikoortsperiode minder appels, dan kun je minder last hebben van berkenpollen."

Langer last van hooikoorts

Door klimaatverandering is de groeiperiode van grassen en planten langer en hebben mensen dus langer klachten. "Afgelopen jaar waren de eerste pollen rond kerst al in de lucht. Dit had te maken met een variant van de elzenboom die in de winter in bloei was. Ook de eerste hazelaars bloeiden met kerst vanwege de warme temperaturen."

Omdat de herfst steeds later begint, bloeien de grassen ook langer. "En er komen steeds meer andere soorten bij, zoals de alsemambrosia, een eenjarige plant die pas bloeit in augustus en september, nadat de meeste grassen al over hun piek zijn. De periode dat mensen last hebben van hooikoorts, is flink opgerekt."

Bekijk ook: Een lucht vol pollen: waarom is er meer hooikoorts?

02:27
De Els en de Hazelaar zorgen voor de eerste hooikoortsklachten van het jaar. Bioloog Arnold van Vliet legt uit waarom.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore