Ga naar de inhoud
Zorgen over klimaat

Klimaatmars in Rotterdam met duizenden mensen rustig verlopen

Ook Jip doet mee aan de klimaatmars. Beeld © ANP

Duizenden betogers zijn vanmiddag in Rotterdam de straat op gegaan voor de klimaatmars. Ze wilden 'geen woorden maar daden' om de opwarming van de aarde te beperken. Volgens een inschatting van de organisatie liepen zo'n 10.000 mensen mee om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Het verliep zonder incidenten en de politie spreekt van 'een mooie dag'.

Ook de organisatoren zijn tevreden. "We zijn heel blij met hoe deze Klimaatmars is verlopen", zegt Vatan Hüzeir, woordvoerder namens de organisatie Klimaatcrisis Coalitie.

Volgens de organisatie is het de hoogste opkomst ooit voor een klimaatdemonstratie in Rotterdam. "We zijn heel blij dat al deze mensen zijn gekomen om hun zorg uit te spreken over het klimaat."

De klimaatbetogers trokken vanmiddag door het centrum van Rotterdam. De route ging onder meer via de Blaak, de Coolsingel en het Hofplein, om weer voor de Markthal te eindigen. Daar werd de dag afgesloten met een aantal sprekers en muziek.

'Opa's en oma's, eet vegan'

Met vlaggen, speeches, spandoeken en borden vroegen de demonstranten aandacht voor onder meer een beter klimaatbeleid en een groenere levensstijl. "Wat gaat het worden, uitsterven of leven?", "Het is tijd voor daadkrachtig klimaatbeleid", "Deze weg loopt dood", "Krimp is groei" en "Opa's en oma's, eet vegan!", viel er zoal te lezen.

De organisaties achter de betoging willen 'geen woorden maar daden' om de opwarming van de aarde te beperken. Nederland staat nu stil, vinden ze. "Kolencentrales blijven open en deadlines uit de Urgenda-klimaatzaak worden niet gehaald, terwijl de klimaatcrisis aan de orde van de dag is met wereldwijd overstromingen, bosbranden en hongersnoden."

Krijgen
Lees ook:
Krijgen we door klimaatverandering vaker snikhete dagen?

Ook leggen ze een verband tussen de opwarming van de aarde en de oorlog in Oekraïne. "Fossiele brandstoffen zijn de aanjager van de klimaatcrisis, maar ook van oorlog, conflict en vervuiling", zegt Faiza Oulahsen van Greenpeace. "Door een kapot systeem lijken we als samenleving vast te zitten aan fossiele brandstoffen. En zo betalen we mee aan gruwelijke oorlogen, zoals nu in Oekraïne."

Klimaatcrisis Coalitie

Bij de zogeheten Klimaatcrisis Coalitie die het protest organiseert zijn onder meer Greenpeace, Oxfam Novib, vakbond FNV, Extinction Rebellion, Milieudefensie en Fridays for Future aangesloten. Aan de vorige klimaatmars, in Amsterdam, deden in november vorig jaar zo'n 40.000 mensen mee.

Bekijk ook: Gemiddeld meer regen én vaker droogte, hoe kan dat?

01:45
De klimaatexpert van RTL Nieuws, Bart Verheggen, legt uit hoe dat komt.