Zomer keert terug

Vandaag nog koel met 'malse regen', later in de week lokaal 30 graden

19 juni 2022 14:27 Aangepast: 20 juni 2022 06:02
Waterpret in Amsterdam. Mensen vermaken zich op en in het water van de IJhaven. Beeld © ANP

Na de warmte van gisteren is het vandaag weer even wennen. Het regent en het is aanmerkelijk koeler. Maar niet voor lang. "De zomer gaat zich herstellen", zegt Sebastiaan Aarts van Buienradar.

Het is vandaag vooral bewolkt. Af en toe valt een lichte bui. "Malse regen", twitterde oud-weervrouw Helga van Leur. Een term die niet zo heel vaak wordt gebruikt.

Maar bij Buienradar kennen ze 'm, en ze vinden het een prima kwalificatie voor vandaag. "Het is normale regen die heel rustig valt, vaak na een periode van warmte."

Het blijft droog

Na malse regen komt zonneschijn. Morgen begint de ochtend in Limburg nog met veel bewolking, ook valt daar mogelijk een bui, maar over het algemeen is het een rustige dag. Er zijn flinke zonnige perioden en het blijft droog. Het wordt maximaal zo'n 16 graden in het noordelijk kustgebied tot lokaal 23 graden in het zuidoosten. Het is nog wat fris. Of, zoals Sebastiaan van Buienradar zegt: "Thermisch gezien leven we morgen nog onder onze stand."

De dagen daarna keert stabiel zomerweer terug. "Dinsdag doen we qua temperatuur echt een flinke stap omhoog. De wind komt dan uit het oosten. Dat zorgt voor warme lucht."

Woensdag doen we er nog een schepje bovenop, met 20 graden in het noorden, 26 in het midden van het land en zelfs 29 graden in het zuidoosten. Lokaal zou de temperatuur zelfs boven de 30 graden kunnen uitkomen.

Tropische temperaturen

Daarbij is het droog met veel zonneschijn en zo'n 25 graden. "Op donderdag zijn tropische temperaturen van ruim 30 graden in het binnenland zelfs niet uitgesloten." Wel neemt vanaf donderdag en vrijdag de kans op een onweersbui toe. 

Of het zomerse weer doorzet is nu nog moeilijk te bepalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore