Ga naar de inhoud
Twee doden, vijf gewonden

Ooggetuigen zagen spookrijder A28 op zich afkomen: 'Het was doodeng'

Beeld © Harm Meter/Persbureau Meter

Geschokte reacties op het dodelijke ongeluk vannacht op de A28 bij Hooghalen, waar een spookrijder inreed op tegenliggers. "Dit was zo eng", vertelt een automobilist die de spookrijder op haar af zag komen. Bij het ongeluk vielen twee doden en vijf gewonden.

Liza van Breukelen (25) was met vrienden onderweg naar Groningen toen ze ter hoogte van Assen-Zuid de spookrijder op zich af zagen komen. Er was op dat tijdstip, rond 0.30 uur, nog veel verkeer op de weg. 

Gelukkig was ze net daarvoor gewaarschuwd door de app Flitsmeister op haar telefoon. Ze besloot rechts te gaan rijden en ondertussen goed uit te kijken.

Het was lastig om te zien, vertelt ze, maar de spookrijder reed volgens haar in een zilveren auto. "En vrij hard." Ze gokt tussen de 100 en 130 kilometer per uur. Het was 'doodeng', vertelt ze.

Een andere ooggetuige, Brenda, bevestigt de hoge snelheid van de automobilist. "Het was vreselijk eng", vertelt ze. "Ik was bijrijder en we zagen de auto pas op het allerlaatste moment. We hebben toen meteen 112 gebeld en zagen kort daarna al veel politieauto’s rijden aan de andere kant."

Politie probeerde automobilist te stoppen

De politie laat weten dat meerdere agenten hebben geprobeerd de spookrijder tegen te houden. In de buurt van Assen leek de auto te stoppen, maar toen agenten de bestuurder wilden controleren ging deze er weer met hoge snelheid vandoor.

Twee
Lees ook:
Twee doden en vijf gewonden door ongeluk met spookrijder op A28

Hierop ontstond een achtervolging. Vanaf de afslag Assen-Noord reed de man richting Beilen, opnieuw spookrijdend. Bij Hooghalen botste de automobilist uiteindelijk toch frontaal op een tegemoetkomende auto.

In die auto zat een 35-jarige vrouw uit Leek. Zij overleed ter plekke. Ook de bestuurder van de spookrijdende auto, een 30-jarige man uit Assen, kwam bij het ongeluk om het leven. 

'We zijn er naar van'

Veel mensen hebben iets van de achtervolging of het ongeluk meegekregen. "Dit was zo eng", twitterde een ooggetuige. "Echt, we zijn er naar van. De spookrijder reed erg hard", schreef een ander.

"Het was een spannende situatie, omdat je in het donker sowieso weinig ziet", vervolgt Liza. "Tegemoetkomende koplampen verwacht je absoluut niet op de linkerbaan."

Veel politie

Over het handelen van de politie kan de Groningse niet zoveel zeggen. "Ze waren in ieder geval met veel", vertelt ze. "We hebben wel tien tot vijftien politiewagens gezien, op de vluchtstrook, op de andere weghelft en ook op de baan achter de spookrijder aan."

Het ongeluk heeft op veel mensen indruk gemaakt. "Eén grote ravage", twitterde een ooggetuige een uur na het ongeluk. "Vreselijk om te zien."

Brenda zegt: "Ik ben nog misselijk van de schrik, maar dit gaat natuurlijk niet om ons. We zijn ongedeerd. Vreselijk hoe het is afgelopen en dat er doden en gewonden zijn."

Politie vraagt om dashcambeelden

Omdat aan de aanrijding een achtervolging door de politie voorafging, is de Rijksrecherche ingelicht. Die gaat ook onderzoek doen.

Waarom de 30-jarige man uit Assen aan het spookrijden was, is nog onduidelijk. De politie doet hier onderzoek naar. Een politiewoordvoerder vertelt dat in een poging om de spookrijder te stoppen een deel van de betrokken agenten ook heeft moeten spookrijden.

De politie roept getuigen op zich te melden en verzoekt ook mensen die dashcambeelden hebben van de spookrijder of de aanrijding die via een online tipformulier op de website van de politie te uploaden.