Uitgezwaaid door publiek

Mr. Pinkpop Jan Smeets neemt ontroerd afscheid: 'Jantje bedankt'

18 juni 2022 22:42 Aangepast: 18 juni 2022 23:39
Jan Smeets nam afscheid Beeld © ANP

Onder luid applaus nam voormalig directeur Jan Smeets vanavond afscheid van 'zijn' Pinkpop. Het uitzinnige, 70.000-koppige publiek juichte en zong 'Jantje, bedankt!'. Vergezeld door zijn vrouw zwaaide een zichtbaar geëmotioneerde Smeets het publiek vaarwel.

Het publiek stond klaar voor een optreden van Eddy Vedder en Pearl Jam, maar eerst was het tijd voor het afscheid van de voormalige Pinkpopbaas. Die kondigde in 2020 zijn aftreden aan, precies na vijftig jaar Pinkpop.

Van een afscheid kwam het nog niet. Door de coronacrisis bleef het festivalterrein in Landgraaf twee jaar achter elkaar gesloten. Nu de 51e editie van het festival eindelijk kan plaatsvinden, is het voor Smeets dé gelegenheid om toch afscheid te nemen.

'Mr. Pinkpop'

Voordat Jan Smeets het hoofdpodium beklom was er op grote schermen op het podium een compilatie te zien van de grote momenten in zijn leven als Pinkpopbaas.

Smeets was als een van de oprichters van Pinkpop sinds het eerste nog bescheiden festival in 1970 betrokken bij het steeds groter wordende muziekspektakel, het oudste nog bestaande in Europa. Al die jaren stond hij bekend als 'Mr. Pinkpop', of als 'Pinkpopbaas Jan Smeets'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extra waterverdeelpunten in aantocht voor bloedheet Pinkpop

Niets ontging hem, hij controleerde alles bij de voorbereiding en uitvoering van het festival. Berucht waren zijn woede-uitbarstingen als hij tijdens zijn talloze rondritten op zijn scootertje ergens op het terrein iets zag gebeuren wat hem niet beviel. Het festival moest tot in de puntjes en perfect geregeld zijn, wat Smeets betrof. Losse eindjes kwamen in zijn vocabulaire niet voor.

Adviseur

Smeets vertrekt niet helemaal. Hij heeft het stokje inmiddels wel overgedragen aan zijn drie opvolgers Niek Murray, Sierk Janssen en Tirsa Creusen, maar hij blijft adviseur van het festival. Wat die rol precies inhoudt, moet nog blijken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore