Ga naar de inhoud
Briesje

Bloedheet met 33,9 graden in Limburg, maar: 'Het is met een sisser afgelopen'

Een festivalganger op Pinkpop probeert een beetje af te koelen Beeld © ANP

Het was heet in Limburg, maar niet zo heet als werd gevreesd. Het weerstation van Ell, in midden-Limburg bereikte een temperatuur van 33,9 graden, de hoogste temperatuur die zaterdag werd gemeten in Nederland.

"Ja dat is heet, maar niet de 35 of misschien wel 36 graden die we eerder verwachtten", zegt meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar. "Het is wel met een sisser afgelopen. In Frankrijk worden de hitterecords momenteel verpulverd met temperaturen boven de 40 graden, maar die lucht heeft ons net niet bereikt."

Geen reden tot paniek

Natuurlijk, wie de hele dag in de drukte stond op Pinkpop kan het zwaar hebben gehad en ook elders in Limburg en Brabant was het tropisch en plakkerig weer. Maar al met al was het weer nu ook weer niet van om in paniek te schieten, beaamt Van den Berg.

Tropische
Lees ook:
Tropische temperaturen in Nederland, extreem heet in zuidoosten

Voor zover bekend zijn er ook nergens grote incidenten geweest. "Wat daarbij ook scheelde, was dat er overal een licht briesje uit het noorden te voelen was." 

Enorme verschillen

Op de Waddeneilanden, waar het niet veel warmer werd dan 20 graden, was dat misschien niet zo hard nodig, maar in Limburg en Zuidoost-Brabant des te meer. De temperatuurverschillen van noord naar zuid in het land waren - zoals verwacht - enorm.  

Zo warm is het nu bij jou:

Zondag wordt het een compleet ander verhaal. De hitte is dan ook uit het zuiden verdreven. In het uiterste noorden wordt het een graad of 17, in Limburg zo'n 23 tot 25 graden. Tijdens opklaringen kan het er nog heel aardig uitzien, maar het wordt grotendeels bewolkt.

Bovendien kunnen er flinke buien met onweer vallen.