Ga naar de inhoud
Vijf zwarte zaterdagen

ANWB: reis niet op zaterdag in de zomervakantie

Vakantieverkeer in Zuid-Frankrijk. Beeld © ANP

Vakantiegangers die met de auto gaan, doen er goed aan niet op zaterdagen te reizen. Op die gebruikelijke reisdag kan het met name in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk bijzonder druk worden. Met files en vertragingen tot gevolg, waarschuwt Arnoud Broekhuis van ANWB Verkeersinformatie.

Op de Autoroute du Soleil, de snelweg naar Zuid-Frankrijk en Spanje, zijn vijf zaterdagen in juli en augustus aangemerkt als zogenoemde zwarte zaterdagen (9 juli, 23 juli, 30 juli, 6 augustus en 13 augustus). Op die dagen worden veel files verwacht. Niet alleen op de weg, maar ook bij tankstations, wegrestaurants en tolpoortjes.

In verband met de zomerdrukte wordt in Oostenrijk overwogen het verkeer via de tunnels en passen op de routes naar Italië en Slovenië of Kroatië te doseren, de 'Blockabfertigung'. Door het verkeer gedoseerd op die wegen toe te laten, kunnen ook op de wegen in Duitsland files ontstaan. Daarover is nog geen besluit genomen.

Zaterdag wisseldag

"Het reisgedrag op de zaterdag is hardnekkig", zegt Broekhuis naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Volgens hem is het beter om op vrijdag of zondag of een andere dag van de week te reizen. Probleem is volgens hem wel dat de zaterdag de gebruikelijke wisseldag blijft in de vakantieaccommodaties.

"En we zien dat er meer en meer wordt gewisseld op zaterdag. Vroeger bleef men twee of drie weken op één plek, nu zien we dat er soms elke week van accommodatie en bestemming wordt gewisseld, wat tot extra verkeersdrukte leidt."

Chaos
Lees ook:
Chaos en geannuleerde vluchten op Schiphol, maar waar heb je als reiziger precies recht op?

Dat Schiphol in de vakantiemaanden minder passagiers kan verwerken zal volgens Broekhuis tot nog meer drukte op de Europese snelwegen leiden. "De krapte op Schiphol staat niet alleen. Die signalen ontvangen wij ook uit veel andere West-Europese vakantielanden."

Broekhuis adviseert vakantiegangers een reservewiel mee naar het buitenland te nemen. "Want ook de hulpdiensten hebben het druk op zaterdag en dan kan het gebeuren dat je met een lekke band erg lang op hulp moet wachten."

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse kampeerder kiest vaker voor vouwwagen: 'Goedkoper dan caravan'