Ga naar de inhoud
'Hitte kan gevaarlijk zijn'

Tropische temperaturen in Nederland, extreem heet in zuidoosten

Festivalganger bij een van de waterpunten op Pinkpop. Beeld © ANP

Een dag met grote verschillen vandaag: op de Wadden wordt het vanmiddag niet veel warmer dan 20 graden, terwijl in het zuidoosten het extreem heet wordt en er een weerswaarschuwing geldt. "Zulke bizarre verschillen komen niet zo vaak voor in zo'n klein land als Nederland", zegt meteoroloog Sebastiaan Aarts van Buienradar.

Vanochtend is het over het algemeen vrij zonnig, al verschijnt er later wel iets meer (sluier)bewolking. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is zwak tot matig, in het noorden waait een matige noordwestenwind.

Vanmiddag komen er meer wolken. In het midden van het land wordt het zomers, met 28 tot 29 graden. In het noorden wordt het zo'n 25 graden. Op de Wadden 18 tot 20 graden. En in het zuidoosten: 35 graden. Daar wordt het extreem heet. Vanwege de zeer hoge temperaturen is in Limburg een hittewaarschuwing (code geel) van kracht. "We hebben te maken met extreem heet weer, tropisch weer en zomers weer", zegt Aarts.

Warm
Lees ook:
Warm en zonovergoten! Dit is waarom we zo gelukkig worden van mooi weer ☀️

De hittewaarschuwing geldt tot 21.00 uur. "Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen gezondheidsklachten krijgen door de hitte", zegt het KNMI. Voor Brabant gold gisteren ook nog code geel, maar die waarschuwing is ingetrokken. "Code geel geven ze af als de temperatuur boven de 35 graden uitkomt. Maar in Brabant verwachten ze dat niet meer te halen. Het wordt toch iets minder heet dan gedacht", zegt Aarts.  

Het weerinstituut spreekt van 'een uitzonderlijk warme dag' vandaag. Het instituut raadt mensen aan voldoende te drinken en zichzelf en de woning koel te houden.

"De verwachte hitte in combinatie met evenementen zoals Pinkpop, kan gevaarlijk zijn", waarschuwt Aarts. Hij raadt aan om zeker in de middag rustig aan te doen en de schaduw op te zoeken. "Als je in de zon staat en je bent aan het dansen, moet je goed opletten dat je genoeg drinkt en je goed insmeert. Doe ook vooral verstandig met bier."

Plaatselijk een onweersbui

Vanavond en de komende nacht neemt de bewolking in het westen en noorden toe. "Dat heeft te maken een koufront dat nu al langzaam het noordwesten binnenkomt. Vanavond zet dat verder door en daardoor neemt de kans op een onweersbui toe, legt Aarts uit. 

Bekijk hier hoe warm het bij jou wordt:

Hij verwacht dat nagenoeg het hele land droog blijft vanavond. "Alleen de Wadden en het noorden maken aan het einde van de avond kans op een (onweers)bui", zegt hij. "Het is goed om in de gaten te houden. Als je een grijze lucht ziet aankomen, check dan even Buienradar."

Kans op hittestress

Door de combinatie van ruim 30 graden én een hoge luchtvochtigheid van zo'n 70 procent, is er kans op 'ernstige hittestress'. Je loopt het risico om flauw te vallen. Ook kan je last krijgen van andere lichamelijke klachten.

Pas ook op als je op pad wil gaan met je auto: het kan daar heel snel heel warm worden. RTL Nieuws nam in onderstaande video de proef op de som:

Getest: zo snel wordt het levensgevaarlijk heet in je auto

03:43
Auto's kunnen geparkeerd in de zon namelijk in no time veranderen in sauna's. Verslaggever Laura Veneman nam de proef op de som, terwijl een thermofysioloog haar temperaturen meette.
Eropuit
Lees ook:
Eropuit dit weekend? Hittestress ligt op de loer: 'Voelt zaterdag als 48 graden'